Irish Coffee Revisited

4 augustus 2014

De Belgische groep Irish Coffee met zanger/gitarist William Souffreau als centrale figuur maakte in de jaren zeventig furore met de gelijknamige lp Irish Coffee  en de hitsingle Masterpiece.  Souffreau & co brachten het zelfs ooit tot het legendarische tv-programma Rockpalast.

Irish Coffee gaf afgelopen weekdne een heel goed concert op het Diamond Dogs Festival in Genk. Een beetje kort. Met de soundcheck erbij stonden ze net geteld drie kwartier op het podium. Normaal spelen ze toch wel een set van anderhalf uur, hoorde ik na het concert. Doch je hoort me niet klagen, want ik had Irish Coffee nog nooit aan het werk gezien. 

De groep is tegenwoordig actief onder de naam Irish Coffee Revisited, en laat de glorietijd van toen herleven met stevige seventies bluesrock. Vorig jaar hebben ze als trio de cd Irish Coffee Revisited uitgebracht, met acht nieuwe nummers. Het trio bestaat buiten Souffreau uit bassist Franky Cooreman en drummer Kris Van der Cammen.  Ze hebben een strakke rocksound, die iets minder vol en bombastisch is dan in de oude bezetting, toen er ook een toetsenist en een extra gitarist bij waren.

Het eerste nummer van de set was een oudje, The Show, een fijn nummer, de b-kant van hun eerste single Masterpiece uit 1971. Verder ging het met een reeks nummers van de nieuwe cd: I Am The Man en het hele sterke Here I Am Again, waarbij me onmiddellijk opviel dat de band veel funkier klonk dan ik op voorhand had kunnen denken. Nog nummers van die recente plaat: Bad Boys, dat klonk als Creedence Clearwater Revival op speed, en Got Some Love, een ZZ-Top blues-boogie en dat was best lekker (zou een Hollander zeggen). Swingend dus, zeer gedreven, het moest vooruit gaan, en dat deed het.

Na het concert had ik een korte babbel met William Souffreau, terwijl hij mijn cd signeerde, en hij vertelde me dat hij bezig is aan een nieuw album dat in 2015 zou uitkomen. Een vriendelijke en bescheiden oudere man, met lange witgrijze haren, wiens moment de gloire al een tijdje gepasseerd is (in 1971 werd hij verkozen tot de beste zanger van België), maar die de muziek van Irish Coffee op een waardige manier levend houdt. Een levenslange passie voor rockmuziek. Hij heeft trouwens ook al een tiental soloplaten gemaakt, waarvan William Souffreau & The Moonlovers uit 2008 is een een hele goeie is, als mijn oren mij niet bedriegen...

PS: volgens Wikipedia was de groep ook heel populair in Zuid-Korea.