Iron & Wine is de real deal

26 juni 2018

Donderdag 28 juni geeft Sam Beam alias Iron & Wine zijn enige optreden in Nederland in het Utrechtse TivoliVredenburg. The real deal als het gaat om intense singer-songerwriters.

Iron & Wine is een van de weinige artiesten die een hele zaal om zijn vinger kan winden met fluisterstille liedjes. De Amerikaanse singer-songwriter debuteerde in 2002 met The Creek Drank The Cradle, en meteen was duidelijk dat hier een talent was opgestaan van het niveau Elliot Smith of Will Oldham. Inmiddels is Iron & Wine een gerijpte artiest die tot de top van de indiefolk behoort.

Recensent Pieter Wijnstekers schreef in Heaven #6 2017: ‘Iron & Wine- opperhoofd Sam Beam stuurde zijn laatste paar albums in een meer poppy richting, wat prima liedjes maar een licht gebrek aan emoties opleverde. Op Beast Epic keert hij terug op zijn schreden en levert hij zijn meest folky, singer-songwriterachtige plaat af sinds een jaar of tien. Misschin niet zo indringend als in zijn beginjaren, maar hij klinkt toegankelijker dan ooit en kan zijn grootste publiek ooit bereiken, want de kwaliteit van Beam’s liedjes staat nog altijd buiten kijf.’

Beam was de laatste jaren ook druk in het ondersteunen van andere singer-songwriters, zoals Tift Merritt wier album Stich Of The World hij produceerde. De zangeres zei daarover in Heaven: “Sam heeft me geholpen de liedjes te doorzien, dus wat ze werkelijk betekenen. Ook zijn stem en zijn gevoel voor melodie zijn geweldig.”

Ook Jesca Hoop was lyrisch over haar samenwerking met Beam. Ze maakten samen het duetalbum Love Letter For Fire.