Izaline Calister presenteert Live At The Concertgebouw

5 december 2018

Ze heeft het niet zo ver laten komen. In Heaven #1 2018 liet Izaline Calister nog weten dat Rayo Di Lus, haar album uit 2016, misschien wel het laatste was dat ze uitbracht. Want, zei ze, “opnemen in een studio met muzikanten kost gewoon veel geld.” Geld dat menig artiest wegens veranderd gedrag van de consument - de overstap van cd’s naar streamingdiensten – maar moeizaam met cd-verkoop weet terug te verdienen. Maar zie: met Live At The Concertgebouw presenteert de Groningse zangeres met Antilliaanse wortels zondag 9 december in Rotterdam haar negende cd.

Zoals de titel al aangeeft, gaat het niet om een kostbare studioproductie, maar om een registratie van een optreden in de vermaarde Amsterdamse muziektempel. Afgelopen zomer stond Izaline Calister er in het kader van een door een vooraanstaand beleggingsfonds gesponsord zomerevenement. De twee optredens kregen de titel Curaçao Meets Jazz. Voor de gelegenheid was de Koorzaal omgetoverd tot een intieme jazzclub. Haar muzikale begeleiders die avond waren Angelo Verploegen op flügelhorn en Ed Verhoeff op gitaar.

Met die laatste staat Izaline al geruime tijd op de podia: Verhoeff maakt inmiddels zo’n tien jaar deel uit van haar begeleidingsband. Met Verploegen, bekend van onder meer het hard bop sextet The Houdini’s, speelde de gitarist daarvoor al in het Amsterdam Jazz Trio. Bij een optreden in Den Bosch, zo valt in de hoestekst bij de cd te lezen, leerden ze Calister kennen. Prompt zong die een paar stukken mee.

Nu is er dan het trio Calister-Verhoeff-Verploegen. De afgelopen maanden heeft dat al diverse optredens in het land gegeven ‘in doorgaans intieme zaaltjes waar het publiek nadrukkelijk komt om te luisteren’, aldus diezelfde hoestekst. Want, schrijft Telegraaf-jazzjournalist René Steenhorst daarin over het drietal, ‘zij verstaan de kunst van ’t klein: twee instrumenten en één zangstem, die soms functioneert als derde instrument. Meer is ook niet nodig voor hun concerten’.

Het uitgevoerde repertoire is jazzy én divers van karakter. Zo bevat de registratie Nederlandstalige nummers van Toon Hermans en Gerard van Maasakkers, werk van George en Ira Gershwin uit het American Songbook, en Latijns-Amerikaanse klassiekers als Água De  Beber en Gracias A La Vida.  Zoals te doen gebruikelijk bij Calister, grijpt ze terug naar haar Antilliaanse wortels. Hier gebeurt dat in de ode Mi Pais en in Tula Warda, een oud succes van Doble-R.    

Of de cd-presentatie in LantarenVenster het laatste optreden is van de drie als trio, moet nog even worden afgewacht. Voorlopig staan geen nieuwe data gepland. Want ja, andere plichten roepen ook. Hoe het ook zij, deze live in het Concertgebouw opgenomen cd is nieuw bewijs van Izaline Calister’s veezijdigheid. Op naar de volgende!

Live At The Concertgebouw is verschenen bij EZC Records/Coast to Coast. CD-presentatie: zondag 9 december 2018  in LantarenVenster, Rotterdam. Aanvang: 15.00 uur.