Jaarlijstjes (1)

6 december 2016

Bestaat er voor betrokkenen een wonderlijker opsomming dan het zogeheten jaarlijstje? Met enige opwinding en groot genoegen worden ze samengesteld, zo aan het eind van het jaar. Doorgaans bestaan ze uit tien platen die in datzelfde jaar zijn verschenen.

Het is een representatie van de muzieksmaak van de samensteller en derhalve een verwijzing naar (een deel) van diens identiteit. Vaak is het niet minder dan een geloofsbelijdenis. Er is veel moois, maar dít, deze tien, zijn dit jaar het goede, het ware en het schone. Nou ja, zo voelde de samensteller dat toen hij het lijstje het licht deed zien. Vergis u echter niet, dit samenstellen is geen sinecure! Het kan immers gebeuren dat de man of vrouw achter het lijstje, nadat hij of zij de loftrompet stak over een plaat uit het verleden, te horen krijgt: “Waarom trof ik dit werk dan niet aan in je jaarlijstje van het jaar waarin deze plaat werd uitgebracht?”

In geval van het dit jaar verschenen Blanco van David Bazan, kende ik geen enkele aarzeling. Dat is te zeggen, de plaat behoorde voor mij tot het beste dat dit jaar verscheen, maar na het aanschouwen van de videoclip van Trouble With Boys wist ik het zeker: dit is één van De Tien. Het meisje dat u ziet rennen is Bazan's dochter. Hij weet dat ze gedoe met jongens, met mannen zal krijgen. Er zijn er nu eenmaal die gewoon pussy grabben’, van president-elect tot asielzoeker. Of een vrouw als een enigszins gemankeerd mens zien. De zanger weet dat hij haar niet (altijd) zal kunnen beschermen, dat zij zelf haar leven zal moeten leven. Kán leven. Eigenlijk weet hij niet veel. Vandaar zijn tranen? Either way, you are worthy of love.

In het nieuwe nummer van het magazine, vanaf vrijdag 16 december in de winkel, staan de jaarlijstjes van medewerkers en redacteuren.