Jack Bruce en Robin Trower live

5 januari 2016

Het overlijden van Jack Bruce op 25 oktober 2014 was een groot verlies voor de popmuziek. Want tot op hoge leeftijd bleef de legendarische zanger/bassist geweldige muziek maken. De meest recente uitgave die van hem is uitgebracht, Songs From The Road, onderstreept dat nog eens. Hoewel Bruce allerlei soorten muziek maakte, gaat hij de geschiedenis in als de zanger/bassist van Cream met hun bluesy rock. Na uiteenvallen van die legendarische band formeerde hij diverse keren een nieuw powertrio. Zo werkte hij samen met Ginger Baker en Gary Moore in BBM en maakte hij rond 1980 twee sterke albums met Robin Trower.

Met laatstgenoemde gitarist, die ooit deel uitmaakte van Procol Harum en sterk is beïnvloed door Jimi Hendrix, bracht hij in 2008 <Seven Moons uit, waarbij drummer Gary Husband het trio completeerde. De krasse knarren - Bruce was 64 en Trower 63 - bleken hun kunsten nog niet te zijn verleerd. De zang van Bruce, waarmee hij menige plaat van anderen naar grotere hoogtes tilde, was weer een genot, en Trower's gitaarspel was als vanouds bijzonder overtuigend, waarbij hij gelukkig niet probeerde te imponeren door zo veel mogelijk noten te produceren maar bovenal koos voor het effect. Bovendien werden al te clichématige bluesschema’s vermeden, waardoor de nieuwe nummers echt iets toevoegden aan hun toch al indrukwekkende oeuvre. Allemaal eigen werk trouwens, zonder steun van een tekstschrijver.

Op 28 februari 2009 gaf het trio een concert in De Vereeniging in Nijmegen, dat voor het grootste deel bestond uit materiaal van de recente studio-cd, aangevuld met enkele Cream-klassiekers. Al te veel voegden de liveversies niet toe, maar de fans waren blij met de registratie die werd uitgebracht als Seven Moons Live, want genieten was het wel. Bovendien was het voor het eerst dat er gezamenlijk livewerk van Bruce en Trower verscheen. Het concert is ook met camera’s vastgelegd en als Seven Moons Live op dvd uitgebracht, met één nummer extra. Die uitgave is inmiddels een peperduur collector's item, maar de prijzen daarvan zullen nu wel kelderen, want onder de titel Songs From The Road zijn de dvd en de cd nu als één uitgave opnieuw uitgebracht. Smullen!