Jaren zeventig in de reprise

11 oktober 2012

Liefhebbers van rock uit de jaren zeventig kunnen de komende weken hun hart ophalen. Steve Miller, Colin Blunstone, Soft Machine en Caravan geven hier acte de présence.

Cultuurpodium Boerderij in Zoetermeer beleeft deze maand een Canterbury scene-special. Dat stadje in Zuid-Oost Engeland kende een zeer bloeiend en boeiend muziekleven, met groepen die graag psychedelica en jazzelementen door hun pop kruidden. Met optredens van Soft Machine, Gong, Alan Holdsworth en last but not least Caravan beloven het mooie dagen te worden. Dat de bands veelal niet meer in hun oorspronkelijke bezettingen opereren is voor de muzikale herbeleving zelden een probleem.

Steve Miller – introductie overbodig – zet de heruitgaven van vijf van zijn vroegere albums luister bij met twee concerten, in respectievelijk 013 Tilburg en De Oosterpoort in Groningen. We mogen aannemen dat hij behoorlijk diep in zijn oeuvre zal tasten. Niets nieuws onder de zon, maar spetteren zal het zeker.

Colin Blunstone geeft in november zelfs veertien concerten in ons land. Hoezo populair? Bekend als stem van The Zombies (She’s Not There) en Alan Parsons Project (Old And Wise), maar toch vooral ook als soloartiest. Nummers als I Don’t Believe In Miracles en Wonderful kan iedere vijftigplusser moeiteloos meezingen. Het zijn klassieke popliedjes. Bovendien heeft Blunstone een nieuw album uit. On The Air Tonight haalt niet het niveau van zijn solowerk uit de jaren zeventig, maar zijn stem is nog altijd bijzonder en voorziet de muziek van een warme gloed. Van de arrangementen moet je houden, die zijn wat gelikt en niet erg avontuurlijk, maar voor liefhebbers van rock in reprise is dat eerder een aanbeveling dan een minpunt.

Cultuurpodium Boerderij: 19 oktober: Alan Holdsworth; 20 oktober: Gong; 23 oktober: Soft Machine; 27 oktober: Caravan.

Steve Miller Band live: 24 oktober in 013, Tilburg; 25 oktober in De Oosterpoort, Groningen.

Colin Blunstone live: 2 november in Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer; 3 november in Theater De Willem, Papendrecht; 4 november in Schouwburg De Meerse, Hoofddorp; 6 november in Parkstad Limburg Theater, Heerlen; 7 november in Theater Geert Theis, Stadskanaal; 8 november in Theater Janushof, Wageningen; 9 november in Stadsgehoorzaal, Kampen; 10 november in Rabotheater, Hengelo; 11 november in Luxor, Arnhem; 14 november in Theater De Kom, Nieuwegein; 15 november in Muziekcafé Brakeboer, Medemblik; 16 november in Underground, Lelystad; 17 november in Isala Theater, Capelle aan den IJssel; 18 november in de Kleine Komedie, Amsterdam.