Jazzy singer-songwriter John Calon

3 juni 2015

Aan de titel van John Calon’s debuutalbum is af te lezen dat de Rotterdamse zanger, gitarist en liedjesschrijver bepaald niet gisteren bedacht heeft dat hij graag een album wilde maken. Wanted This Forever is de vervulling van een langgekoesterde droom. Nu dromen wel meer musici – amateurs en professionals – van een eigen plaat maken,  maar daar is behalve een flinke zak met geld ook gedrevenheid en doorzettingsvermogen voor nodig. En het talent om anderen te kunnen enthousiasmeren voor jouw idee.

In het geval van John Calon was die ander medeproducer Erman Dirikcan, een in Rotterdam bekende Turkse jazzgitarist, die niet alleen iets zag in Calon’s liedjes, maar ook wist hoe hij daar het beste uit kon halen. Het levert gedistingeerde jazzy singer-songwriterpop op, van het soort dat in de jaren zeventig in de Verenigde Staten opgang maakte, maar die je tegenwoordig eigenlijk nog maar zelden hoort, laat staan op dit niveau.

Begeleid door voortreffelijke jazzmusici uit het Rotterdamse, onder wie de van Ntjam Rosie bekende Tuur Moens, is Wanted This Forever een sterke jazzy popplaat die beslist niet onder doet voor de beste Amerikaanse voorbeelden. Dat is niet alleen de verdienste van de begeleiders maar ook van Calon’s vaardige hand van schrijven. De liedjes hebben meest een akoestische basis, maar ze worden zodanig aangekleed dat dat amper opvalt, of het moet puur de kwaliteit van de composities zijn. Gevoegd bij zijn mooie zangstem, denk je bij het horen van Wanted This Forever onwillekeurig aan artiesten als Boz Scaggs en John Mayer.

Van deze fraaie plaat mogen wij vijf exemplaren weggeven. U hoeft ons alleen het antwoord te geven op de vraag: welke Amerikaanse muzikant John Calon inspireerde gitaar te leren spelen en nummers te schrijven? Antwoorden graag voor 30 juni op heaven@planet.nl.