Jeff Tweedy wekt Pops Staples tot leven

18 april 2015

Het leek destijds een vreemde combinatie: rootsrocker Jeff Tweedy van Wilco en soulzangeres Mavis Staples. Maar het werkte perfect en leverde twee schitterende albums op: You Are Not Alone en One True Vine. Tweedy is een groot liefhebber van oude gospel en soul, en een groot fan van Roebuck 'Pops' Staples, de pater familias van de legendarische soulgroep The Staple Singers. Hij was dan ook de aangewezen man om de laatste opnames van Pops op te poetsen.

Pops Staples (1914-2000)  nam het materiaal op in 1999 met de bedoeling een nieuw Staples Singers-album te maken. De tape gaf hij aan dochter Mavis met de woorden: Don’t lose this. “Toen hij dat zei, bedoelde hij: zorg ervoor dat dit gehoord wordt."

Ongebruikt materiaal van overleden artiesten wordt maar al te vaak geëxploiteerd en misbruikt voor financieel gewin. Zo doken er van de vermoorde rapper 2Pac vele onuitgebrachte nummers en zogenaamde duetten op met mensen die hij bij leven nooit ontmoet of zelfs gekend heeft. Of er moet zo nodig een blik jonge, hippe producers opengetrokken worden die het oorspronkelijke materiaal remixen en van potsierlijke beats voorzien, zodat de jeugd het ook leuk vindt.

Tot die categorie behoort Don’t Lose This geenszins. Tweedy is uiterst integer met Pops’ muziek omgegaan. Zijn grootste verdienste is zijn schijnbare afwezigheid. Tweedy speelt bas en zijn zoon Spencer drums, maar ze houden zich op de achtergrond, waardoor Don’t Lose This een pure, onvervalste Pops Staples plaat is gebleven. Spencer Tweedy speelt subtiel funky ritmes als ondergrond voor Pops’ fluwelen stem. Pops strooit kwistig met zijn karakteristieke broeierige, twangy gitaarriffs en de oude baas is minder dan een jaar voor zijn dood nog in topvorm. Don’t Lose This kan zich met gemak meten met het beste van The Staple Singers, en is misschien nu al de soulplaat van het jaar.