Joan Baez op TakeRoot

7 maart 2014

Folklegende komt Joan Baez komt naar Nederland voor een optreden op TakeRoot, het rootsfestival dat zaterdag 13 september in de Groningse Oosterpoort wordt gehouden.

Joan Baez (73) is de eerste naam die TakeRoot bekend heeft gemaakt voor de editie van 2014. Daarmee scoort het rootsfestival voor de tweede keer op rij. Afgelopen jaar hadden ze met Kris Kristofferson (77) ook al een levende legende op het podium. Volgens velen die er bij waren, was het het meest ontroerende concert van 2013.

Joan Baez, met haar krachtige stem, neemt het al meer dan vijftig jaar op voor de kansarmen, de verschoppelingen, de mensen aan de zelfkant van de maatschappij. Niet alleen op haar talloze albums, maar ook in de dagelijkse praktijk. Ze is een kind van de jaren zestig, zeer verwant aan de onlangs overleden zanger/activist Pete Seeger. In de jaren zestig was Baez ook onlosmakelijk verbonden met Bob Dylan.

Baez’ eerste album verscheen in 1960 – met dé uitvoering van de traditional Silver Dagger. Joan Baez is vooral een sterk vertolkster. Haar jongste album – het door Steve Earle geproduceerde Day After Tomorrow – verscheen in 2008, met mooie uitvoeringen van liedjes van onder anderen Elvis Costello, Eliza Gilkyson, Diana Jones en Tom Waits. Datzelfde jaar had Heaven een interview met Baez, dat terug te lezen is op Popstukken: De Madonna Van De Folk.

Het optreden op TakeRoot is het enige concert dat Joan Baez dit jaar in Nederland geeft. De kaartverkoop is gestart.