John Cale: De muziek van Velvet Underground was niet eenvoudig

15 oktober 2012

In het nieuwe nummer van Heaven staat een interview met John Cale, samen met Lou Reed de drijvende kracht van de legendarische band The Velvet Underground. Deze maand verschijnt een speciale uitgave (6 cd’s) van ‘de plaat met de banaan’, het baanbrekende debuut.

John Cale is inmiddels zeventig en heeft net een nieuw album uit, Shifty Adventures In Nookie Wood, waarop hij als vanouds erin slaagt de toch weer pakkende liedjes te verstoren met tegendraadse klanken – alsof hij chaos en schoonheid nog altijd met elkaar wil verzoenen.

Het was een van de redenen waarom Cale na het tweede album van The Velvet Underground de band verliet. Mede-kapitein Lou Reed wilde een wat minder experimentele koers varen.

Cale over de periode in de jaren zestig: “Het rockciruit in New York bloeide pas weer op met de invasie van The Beatles. In die tijd ontmoette ik Lou Reed die als liedjesschrijver werkte bij een platenfirma. We kregen de kans een popsingle te maken, want we waren jong en zagen er goed uit. Zelf hadden we toen al het idee rock en avant-garde te combineren, wat uiteindelijk leidde tot The Velvet Underground & Nico. We waren heel consciëntieus bezig met onze muziek. Voordat we ons eerste album opnamen, hadden we anderhalf jaar elke dag geoefend. Het was geen eenvoudige muziek die je voor de vuist weg speelt. Na die debuutplaat was het artistiek gezien meteen voorbij met The Velvet Underground. Plotseling kregen we optredens bij de vleet en door dat hele gedoe met Andy Warhol ging de publiciteit met ons op de loop. We kwamen er gewoon niet meer aan toe ons serieus met onze muziek te blijven bezighouden.”

Bertram Mourits en Pieter Steinz zetten The Velvet Underground & Nico centraal in hun onvolprezen rubriek Luisteren &cetera.

‘Ondanks de uitersten is het album nergens onevenwichtig. Technisch onvermogen en rake arrangementen zijn in balans: de plaat rammelt maar klinkt ook zelfverzekerd. Het is garagerock, gearrangeerd naar grootse maatstaven, “Phil Spector met zo min mogelijk instrumenten”, aldus John Cale.’

De nieuwe Heaven verschijnt deze week in de kiosk

John Cale live: 22 oktober in Paradiso, Amsterdam

De speciale editie van The Velvet Underground & Nico 45th Anniversary Box Set (6 cd’s) wordt uitgebracht door Universal