John Cale in Paradiso

28 juni 2018

Gisteravond een opmerkelijk concert van John Cale in Paradiso. Wie kwam om het 76-jarige muzikale genie een potpourri van zijn melodische oude werk te horen spelen, zal bij aanvang van het concert even hebben moeten omschakelen. Oude, bekende nummers werden op een volledig nieuwe manier gespeeld. Verwacht van Cale geen voorspelbaarheid. Ship Of Fools was nog herkenbaar, maar Dirty Ass Rock 'n Roll en Half Past France leken wel nieuwe nummers. Een andere parel uit het vroege werk, You Know More Than I Know, was alleen herkenbaar aan de tekst.

Het eerste nummer ‘oude stijl’ was Fear Is A Man's Best Friend, door Cale gespeeld op keyboards. Een prachtige versie, en overtuigend als altijd. Gevolgd door Helen Of Troy, strak en solide gespeeld door Cale’s uitstekende band. Hij zong het nummer met zichtbaar plezier, en prima bij stem. Daarna een hoogtepunt: Venus In Furs, met Cale op elektrische viool. Begin jaren negentig speelden de The Velvet Underground het nummer op hetzelfde podium tijdens het eerste van de twee reünieconcerten in Nederland, toen gezongen door Lou Reed.

Na deze drie oudjes volgden een aantal nummers van onder andere de albums 5 Tracks, Black Acetate en Shifty Adventures In Nookie Wood, opnieuw in experimentele uitvoeringen. De elektrische gitaren sneden scherp door de trommelvliezen, drums en bas stompten ons in de buik. Cale vulde de instrumenten aan met zijn vocalen en haalde elektronische knars-, piep- en krasgeluiden uit keyboard en laptop. In veel van de nummers hoorden we de monotone drones die het handelsmerk zijn van zowel de Velvet Underground als veel van Cale's solowerk. De toegift, Gun/Pablo Picasso stond als een huis.

Aan het eind van het concert zwaaide John naar het publiek op een manier die persoonlijker leek dan tijdens eerdere concerten, toen hij vaak afscheid nam met een kort “See you soon”. Als de oude koningin Elisabeth II van Engeland wuifde Cale eerst naar de mensen op het balkon linksboven hem, daarna naar de fans rechtsboven. Tot slot kuste hij zijn beide handen en zond de kus door naar zijn fans in het midden van de zaal. Zou hij gedacht hebben dat dit weleens een van de laatste keren zou kunnen zijn dat hij op het podium van Paradiso stond?