John Hiatt: een blijvertje

26 november 2013

Als iemand zich niet meer hoeft te bewijzen, dan is het toch wel John Hiatt, zou je zeggen. Het zal dan ook niet geheel zonder ironie zijn, dat het onlangs verschenen album met de beste liedjes van de acht albums die deze eeuw verschenen Here To Stay heet. Toch is de titel ook niet zonder reden gekozen, want de gelouwerde singer-songwriter brengt sinds het begin van deze eeuw zijn werk in eigen beheer uit. Grote platenmaatschappijen zagen het niet meer in hem zagen zitten, zijn verkoopcijfers voldeden niet meer aan hun rendementseisen. En Hiatt was het ook wel zat zijn werk te moeten verdedigen in directiekamers.

De muziekwereld verkeert al jaren in crisis. In commercieel opzicht dan, want niet eerder werd er zo veel muziek gemaakt als tegenwoordig. De kosten voor het opnemen van muziek zijn zo hoog niet meer en via distributiedeals en internet is ook de verspreiding redelijk simpel te regelen. Alleen is het zogenaamde ‘verdienmodel’ sterk verwaterd. Simpel gezegd, mensen willen niet of nauwelijks betalen voor muziek. Ze lijken hun geld liever te spenderen aan concerten – vanuit een grote behoefte om ‘erbij’ te zijn, ‘het’ mee te maken. De muziek zelf wordt gedeeld of gestreamd. Het klassieke album lijkt te hebben afgedaan.

Maar genoeg getreurd. John Hiatt trakteert ons op zestien liedjes van de acht albums die hij sinds 2000 het licht deed zien. Twee liedjes van elke geluidsdrager. Te beginnen met Crossing Muddy Waters, van het gelijknamige akoestische album, gemaakt volgens het procedé dat Hiatt eerder had toegepast bij zijn meest succesvolle album Bring The Family; snel opnemen met een klein gezelschap. Het leverde Hiatt een Grammy-nominatie op. De albums die volgden dragen allemaal het Hiatt-keurmerk. Echte uitschieters of verrassingen als Slugline (1979), Riding With The King (1983) en Bring The Family (1987) zitten er niet tussen, maar de kwaliteit is altijd gewaarborgd door spitsvondige teksten, doorleefde observaties en muzikaal vakmanschap. De zestien liedjes zijn daarom zo goed als je je kunt wensen van een best of. Er staat trouwens nog een zeventiende nummer op dat niet eerder op plaat verscheen, met Joe Bonamassa op een smeulende slide gitaar. Titel: Here To Stay.

Here To Stay (Best Of 2000-2012) van John Hiatt wordt in Nederland uitgebracht door New West. Op Popstukken staan diverse interviews die redacteur Geert Henderickx afgelopen decennia had met de onvolprezen singer-songwriter. Sommige verschenen in Heaven, andere in Oor.