John Hiatt in het land

3 juli 2012

“Het is helemaal geen opoffering, hoor, integendeel zelfs. Ik  ben een oude troubadour die van geen ophouden wil weten”, zegt John Hiatt, die in navolging van Bob Dylan bezig lijkt aan een Never Ending Tour. Sinds enkele jaren trekt de americana-veteraan de helft van de tijd de halve wereld rond, in zijn eentje, met zijn goede kameraad Lyle Lovett en vooral met zijn vaste trio The Combo. Gitarist Doug Lancio, bassist Patrick O’Hearn en drummer Kenneth Blevins zullen hem komend weekend ook begeleiden op North Sea Jazz in Den Haag en het Cactus Festival in Brugge, de enige twee gelegenheden om Hiatt dit jaar live hier aan het werk te zien.

Volgende maand wordt hij zestig, maar muzikaal zit de sleet er nog steeds niet op. Sinds de tegenvallende reünie met The Goners begin deze eeuw vertoont de kwaliteit van zijn albums weer een stijgende lijn. Met Dirty Jeans And Mudslide Hymns werd zijn nonsensloze rootsrock zelfs naar een hoger commercieel plan getild door producer Kevin Shirley, die eerder werkte met grootverdieners als Aerosmith, Robert Plant & Jimmy Page, The Black Crowes en Dream Theater. De overstromingen in zijn woonplaats Nashville inspireerden Hiatt tot Down Around My Place en Hold On For Your Love, terwijl Damn This Town en Adios To California op dit twintigste album eens te meer bewijzen hoe treffend hij vastgelopen levens en liefdes weet te schetsen.

Als reiziger in muziek zingt Hiatt als vanouds over rondtrekken en afscheid nemen, zoals in het bijna vier decennia oude Train To Birmingham. “Ik schreef het op mijn negentiende. Ik zat toen pas in Nashville, waar ik een baantje had: liedjes schrijven voor honderd dollar per maand. Bij die muziekuitgeverij maakte ik kennis met oude rotten als Bobby Braddock en Curly Putman, die klassiekers als Green, Green Grass Of Home en D-I-V-O-R-C-E op hun naam hadden staan. Ik had geen flauw benul hoe dat moest, een countryliedje schrijven, dus vroeg ik het ze op de man af. Schrijf een treinliedje, zeiden ze. Nou, zo gezegd, zo gedaan.”

John Hiatt & The Combo op vrijdag 6 juli om 17.45 uur op North Sea Jazz in Den Haag en op zaterdag 7 juli om 21.50 uur op het Cactus Festival in Brugge.

Lees het volledige interview met John Hiatt in de nieuwe Heaven.