John Schoorl wint Jip Golsteijn Journalistiekprijs

22 februari 2016

John Schoorl is voor Een anaal reisverhaal, een reportage over De Jeugd van Tegenwoordig in Volkskrant Magazine van 18 mei 2015, bekroond met de Jip Golsteijn Journalistiekprijs 2016. Schoorl is ook medewerker van Heaven. In zijn rubriek Uitloopgroef publiceert hij ieder nummer een popgedicht.

John Schoorl kreeg de prijs, een geldbedrag van tweeënhalfduizend euro en een oorkonde, gistermiddag uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Paradiso, Amsterdam, waar Nederbeatlegende Rudy Bennett met begeleiding van The Clarks een kort optreden gaf. Uit het juryrapport: “Na ampele overwegingen koos de jury uiteindelijk voor het meest ‘Jippe’ verhaal. Het verhaal dat verslag doet van een reis, een reportage. Het instandhouden en bevorderen van deze vorm van journalistiek is een van de redenen waarom deze prijs na het overlijden van de naamgever in het leven is geroepen. De jury spreekt dan ook haar grote waardering uit voor een verhaal dat uit de pen van Jip Golsteijn zelf zou kunnen zijn gevloeid. Een verhaal dat het resultaat is van een oorspronkelijke invalshoek, een verhaal dat meeslepend is geschreven, een verhaal dat ondanks de bekendheid van het onderwerp toch een nieuw licht op het onderwerp werpt.”

De Jip Golsteijn Journalistiekprijs, een tweejaarlijkse prijs voor bijzondere journalistieke producties op cultureel gebied, werd dit jaar voor zevende keer uitgereikt. De jury bestond uit Nathalie Kester, Paul Evers en Bertjan ter Braak. Zij nomineerden Robert van Gijssel, Rutger Vahl, Leendert van der Valk, Sander Pleij en de uiteindelijke winnaar John Schoorl. De vorige winnaars zijn Frank Provoost (2014), Sander Donkers en David Kleijwegt (2012), Rob van Scheers (2010), Peter van Brummelen (2008), Hester Carvalho (2006) en Jean-Paul Heck (2004).

De Jip Golsteijn Journalistiekprijs is ingesteld na het overlijden van Jip Golsteijn op 22 februari 2002. Hij was van 1968 tot aan zijn dood een van de populairste en productiefste cultuurjournalisten. Voor De Telegraaf schreef hij over film, literatuur en popmuziek. Hij interviewde duizenden popsterren, schrijvers, acteurs en regisseurs.

Popgedichten van John Schoorl zijn gebundeld in Uitloopgroef (Uitgeverij Van Gennep, Amsterdam; ISBN 9789055152025)