Joris Linssen: ultieme tour

18 februari 2014

In het najaar van 2012 brachten Joris Linssen & Caramba een eerbetoon aan hun muzikale helden. Het liep uit op een bijzondere reis naar Mexico die is vastgelegd in de mooie documentaire Met Jou Heb Ik Geleerd, die sinds vandaag als dvd te koop is. 

In het jongste nummer van Heaven vertelt Joris Linssen over die bijzonder reis: “In oktober 2012 beleefden we onze ultieme tour in Mexico. Jeroen Groenendijk, onze oorspronkelijke bassist, was een jaar eerder overleden na een slopende ziekte. Dat was een zeer moeilijke periode, ook voor Jeroen, want hij wist dat we na zijn dood zouden doorgaan. In Mexico wilden we speciaal voor hem een nummer spelen bij het graf van José Alfredo Jiménez, zeg maar de Mexicaanse André Hazes. Hij is al veertig jaar dood, maar nog altijd zeer geliefd. Zijn wat pompeus uitgevallen grafmonument is een trekpleister. Terwijl we daar stonden te spelen, stroomde het publiek toe. Ons optreden werd zeer gewaardeerd, het kwam zelfs in de krant. Dat is typisch Mexico: er is geen scepsis. Niemand zegt: wat moeten die rare buitenlanders hier die denken dat ze onze muziek kunnen spelen. Nee, ze omarmen je. De honorair consul had een optreden voor ons geregeld als voorprogramma van dance act Yuridia. Stonden we te spelen voor 20.000 mensen, die niet waren gekomen voor het type muziek dat wij maken, en toch vonden ze het prachtig.

Het bijzonderst was de ontmoeting met de 78-jarige Armando Manzanero, een van de belangrijkste liedjesschrijvers van Latijns-Amerika. We speelden Contigo Aprendi, zijn grote klassieker. Met Jou Heb Ik Geleerd, heet dat in het Nederlands, en dat is ook de titel de documentaire die van onze Mexicaanse bedevaart is gemaakt. Het was mijn grote wens hem ooit te ontmoeten en dan sta je daar samen met hem te zingen. Voor ons gevoel maakte dat bezoek de cirkel rond.

Op ons nieuwe album, dat we na onze voorjaarstournee gaan opnemen, staan voor het eerst alleen eigen nummers. De beste Mexicaanse liedjes hebben we natuurlijk gedaan, het is tijd voor een nieuwe stap. Zo komt er een nummer op te staan dat ik vijfentwintig jaar geleden schreef. Het zat al die tijd in mijn hoofd. Geschoeid op de rijke Mexicaanse liederentraditie maken we nu onze eigen muziek. We hebben het letterlijk geleerd.”

De documentaire Met Jou Heb Ik Geleefd is vanaf vandaag te koop in de betere platenzaak. Het volledige interview met Joris Linssen is te lezen in Heaven #2 2014, ook verkrijgbaar in de betere platenzaak, boekhandel en kiosk. Tot eind maart tourt Joris Linssen & Caramba door Nedeland. Zie voor speellijst.