Joss Stone: 'Kunst kent geen regels'

25 juli 2015

Damian Marley vond dat Joss Stone eens een reggaeplaat moest maken, maar dat zag de 28-jarige Britse soulzangeres aanvankelijk niet zo zitten. Ze ging uiteindelijk met het genre aan de haal: haar zevende album Water For Your Soul laat een veelheid aan stijlen horen. “Alles proberen is nu eenmaal mijn levenshouding.”

Joss Stone brak al op haar zestiende door met The Soul Sessions en verkocht inmiddels wereldwijd ruim twaalf miljoen albums. Ze scoorde hits als You Had Me en Fell In Love With A Boy. In 2011 vormde ze samen met de rockiconen Mick Jagger en Dave Stewart, reggaester Damian Marley en de Indiase filmmuzikant A.R. Rahman de gelegenheidsgroep SuperHeavy. “Ik wil altijd alles proberen. Dat heeft me al veel goede dingen opgeleverd. Ik heb met heel verschillende artiesten gezongen en allerlei soorten muziek gemaakt. Je probeert het gewoon. En als het goed klinkt, doe je er wat mee.”

Toen het er nog op leek dat Water For Your Soul een echte reggaeplaat zou worden, werd Joss Stone geadviseerd om een paar zwaargewichten uit dat genre in te schakelen. Die suggestie wees ze resoluut van de hand. “Ik zal nooit met grote namen samenwerken alleen maar omdat het mijn muziek geloofwaardiger zou maken. Ik heb daar vaker mee geworsteld en ik haat het. ‘Oh, maak je een soulplaat? Dan moet je de blazersectie van James Brown hebben!’ Nee, dat hoef ik dus niet.”

Over de veelheid aan stijlen op Water For Your Soul zegt Joss Stone: “Kunst kent geen regels, wat goed uitkomt, want ik hou niet zo van regels. Daarom is muziek voor mij het perfecte medium. Dit album is ontstaan uit een heleboel verschillende dingen die ik leuk vond. En het blijkt allemaal wonderwel bij elkaar te passen.”

Bekijk het complete interview

© FaceCulture