Joy Division herleeft op Summer Darkness

21 juli 2012

Bassist Peter Hook, mede-oprichter van het legendarische Joy Division, de baanbrekende Britse post-punkers die eind jaren zeventig furore maakten, brengt deze zomer een bezoek aan Utrecht. Op 29 juli doet hij met zijn band The Light in Tivoli Oudergracht de duistere muziek van Joy Division herleven.

De show, die tijdens de tiende editie van het Summer Darkness-festival plaatsvindt, is een viering van een van de meest invloedrijke bands uit de muziekgeschiedenis. De dominerende basstijl van Peter Hook was niet alleen in hoge mate bepalend voor het geluid van Joy Division, maar later ook van New Order, een groep die uitgroeide tot een van de iconen van de new wave.

Peter Hook en zijn band The Light spelen Closer, het tweede en donkerste album van Joy Division, de zwanenzang van zanger Ian Curtis. Curtis schreef zijn persoonlijke problemen van zich af, maar pleegde zelfmoord nog voor het inmiddels klassieke album in 1980 werd uitgebracht. Zijn voortijdige dood verhinderde dat de nummers van Closer ooit in de concertzaal klonken. Totdat Peter Hook & The Light de afgebroken draad in 2010 oppakten en er een alom lovend ontvangen live-uitvoering aan gaven.

Peter Hook & The Light spelen Closer – a Joy Division Celebration: 29 juli Tivoli Oudegracht, Utrecht