Jubileumtour Jan Akkerman

13 december 2016

Het staat buiten kijf dat Jan Akkerman tot de beste gitaristen van de wereld behoort. Blues, rock of klassiek, zijn stijlemnpalet is onovertroffen. Op 24 december passeert hij de zeven kruisjes en ter gelegenheid daarvan doet hij een korte maar intensieve tour door het land. Naast zijn vaste band wordt hij bijgestaan door een stel bijzondere muzikale vrienden: saxofonist Benjamin Herman, zanger Bert Heerink en gitarist Ruben Hoeke. Als speciale gast is zijn dochter Laurie van de partij, die zang studeert aan het conservatorium in Londen.

De setlist beslaat nummers uit Akkerman's gehele muzikale loopbaan: van Brainbox en Focus tot zijn North Sea Jazz Legendary Concerts, aangevuld met nieuw werk. “Ik mag dan zeventig worden, ik kijk nog altijd vooruit in mijn leven. Een carrière interesseert me niet. Ik leef in het nu. Het verleden koester ik, maar ik kijk uit naar de toekomst.” Vanuit dat perspectief wordt in 2017 mogelijk nieuw materiaal uitgebracht.

“Als ik ’s morgen wakker word, is muziek het eerste waaraan ik denk. Naarmate ik ouder word is de inspiratie alleen maar groter. Elke morgen maak ik mijn kop leeg en begint als het ware een nieuw hoofdstuk in de muziek. Een eenzame en noeste arbeid, maar het heeft wel degelijk resultaat. Muziek maken is nog steeds mijn leven.”

Ooit werd Akkerman door de Engelse vakpers uitgeroepen tot Beste gitarist van de wereld. “Ik denk dat het voor mij eerder een belemmering was voor mijn ontwikkeling. Want het gevecht naar de hemel toe is nog altijd interessanter dan de hemel zelf. Die hemel bereik je trouwens toch nooit. Je moet als muzikant nooit te beroerd zijn om steeds weer opnieuw te beginnen. Dat ben ik ook nooit geweest. Omdat ik het simpelweg altijd een voorrecht heb gevonden om voor mensen te mogen spelen, of het er nou tien zijn of tienduizend. En een niet minder belangrijk voorrecht in mijn leven is dat mensen me altijd hebben laten spelen wat ik zelf wil.”

Jan Akkerman & Friends live: 21 december in Muziekgebouw Eindhoven, Eindhoven; 22 december in het Beauforthuis, Austerlitz; 23 december in De Oosterpoort, Groningen; 24 december in de Boerderij, Zoetermeer; 28 december in de Melkweg, Amsterdam; 29 december in Doornroosje, Nijmegen; 30 december in Gebouw T, Bergen op Zoom; 5 januari in Hedon, Zwolle; 6 januari in P60, Amstelveen; 7 januari in De Noot, Hoogland; 8 januari in Iduna, Drachten; 12 januari in het Patronaat, Haarlem; 13 januari in TivoliVredenburg, Utrecht; 14 januari in Mezz, Breda; 15 januari in 't Schuttershof, Middelburg.

Wie gratis naar het concert op vrijdag 23 december in De Oosterpoort, Groningen wil, mailt snel naar redactie@popmagazineheaven.nl. Onder het motto 'wie het snelst mailt wil het graagst' geven we 2x2 vrijkaarten weg.