Judy Blank: overdonderend

1 november 2019

Vandaag verschijnt Morning After van Judy Blank. De ep telt vijf nieuwe nummers en een nieuwe versie van een song die ook op de succesvolle voorganger Morning Sun stond. De releaseshow is op woensdag 6 november in EKKO.

Als we haar spreken is ze nog in de Verenigde Staten. “Ik voel me hier thuis. Ik heb inmiddels veel contacten en doe veel optredens.” Ze is al ruim twee maanden in Amerika. Half september stond ze op Americanafest in Nashville, als eerste Nederlandse act ooit. Ook Ilse DeLange en de Dawn Brothers speelden daar dit jaar. “Maar ik was eerder geboekt”, zegt Blank met een fijne lachje.

Sir Elton John

Het album Morning After is wederom in Nashville opgenomen, in dezelfde studio als waar Morning Sun het licht zag. Het verschil tussen de twee albums is volgens Judy Blank goed te horen in de song 1995, een compositie die door niemand minder dan Sir Elton John was opgemerkt en geprezen. Blank: “Op Morning Sun staat een mooie cleane versie, op Morning After een uitvoering die veel rafeliger is. Je kunt aan mijn stem horen door welke mallemolen ik ben gegaan na het uitkomen van Morning Sun. Ik heb de drukte en de stress die de release van een goed lopend album met zich meebrengt echt onderschat. Er zijn zo veel mensen die iets van je willen. Je wilt niemand teleurstellen, je wilt alles doen om het album te promoten en uiteindelijk heb je alleen rust als je slaapt. Ik ben toen echt wel over mijn eigen grens heengegaan. De collectie liedjes op Morning After zijn het resultaat van die overdonderende periode.”

Nashville Now!

De afgelopen weken in Amerika heeft ze veel gespeeld op kleine singer-songwritersfestivals in de Zuidelijke staten. “Dat gaf me weer rust. De mensen reageerden uitzonderlijk goed op mijn muziek. Ik heb nog nooit zo veel albums verkocht na mijn optredens als na die shows.” Die relaxte sfeer die ze ervoer wil ze doortrekken met een najaarstour langs een aantal clubs in Nederland onder de noemer Nashville Now! Ze doet dat samen met Pieternel, die ook in Nasville heeft opgenomen. “We willen laten horen dat Nashville zo veel meer is country. Het is een stad waar alles en iedereen muziek ademt.”

Judy Blank live: 6 november in Ekko, Utrecht; Nashville Now! (Judy Blank en Pieternel) 22 november in Manifesto, Hoorn; 29 november in Altstadt, Eindhoven; 7 december in Volt, Sittard; 8 december in Kroepoekfabriek, Vlaardingen; 15 december in Hedon, Zwolle; 21 december in Neushoorn, Leeuwarden.