Judy Blank is terug

2 maart 2018

Judy Blank: In 2013 nam Judy Blank deel aan De Beste Singer-songwriter van Nederland. Ze legde het in de finale nipt af tegen Michael Prins. Optredens volgde en een album, maar daarna was er toch een soort van zwart gat. Vandaag is de nieuwe single te horen van het later dit jaar te verschijnen plaat Morning Sun, die is opgenomen in country-hoofdstad Nashville. Het verhaal van een wedergeboorte.

Judy Blank vertelt over de telefoon over de moeilijke tijd die ze doormaakte in de nasleep van haar succes in De Beste Singer-songwriter van Nederland, met Giel Beelen, Miss Montreal en Eric Corton in de jury. “Ik werd toen meteen onderdeel van een goed lopend circus. We deden een uitverkochte clubtour. Vervolgens stond ze in het voorprogramma van Nielson en op festivals als Lowlands, North Sea Jazz, Pinkpop en Songbird. Het is natuurlijk een vreemde start van je carrière, een soort omgekeerde piramide. Gewoonlijk speel je als aankomend talent in zaaltjes voor hooguit tientallen mensen en bouw je het gestaag op.”

In 2014 verscheen haar album When The Storm Hits en daarna wilde het eigenlijk niet meer zo lukken. “Ik legde vooral mezelf een enorme druk op. Ik worstelde met verwachtingen en er kwam geen liedje meer uit mijn handen dat ik de moeite waard vond. Gek werd ik ervan.”

Op Lowlands had ze een Amerikaanse leren kennen die haar uitnodigde eens naar New Orleans te komen als ze zin had. “Ik ben bij haar langs geweest en vond het daar zo gaaf dat ik dat ik er voor langere tijd heen wilde.” Ze regelde een baantje en speelde waar ze maar kon, vaak op ‘open mic’ avonden, waarop talenten hun kans kunnen grijpen. “Ik ontdekte er folk en country, mij niet geheel onbekend natuurlijk, maar daar gaf die muziek me het gevoel thuis te komen.” Ze ging ook gitaar spelen, noodgedwongen, want de piano, tot dan haar instrument of choice, kon ze uiteraard niet meenemen. “Eigenlijk staat die nu een beetje te verstoffen, want de gitaar bracht de inspiratie terug.”

Een bezoek aan Nashville deed haar watertanden. “Uiteraard moest ik daar een keer heen toen ik in de States was, en ik vond het er zo gaaf. Alles ademt er muziek. In Nederland kom je nog bakkers en slagers tegen, maar daar lijkt werkelijk iedereen liedjes te schrijven of te produceren.” Een droom kwam uit toen ze  haar nieuwe album Morning Sun in de country-hoofdstad kon opnemen.

Het is een mooi verhaal, dat bol staat van toevalligheden, geluk en welwillendheid. “Het begon min of meer in LantarenVenster in Rotterdam waar ik in contact kwam met The Wood Brothers, waar ik groot fan van ben. ‘Als je nog eens in Nashville bent…’, je kent dat wel. Maar toen ik er eenmaal weer was, heeft Oliver uitgebreid de tijd voor me genomen en me de studio laten zien waar zij vaak werken, zijn vrouw is er manager. Het is echt top of the bill. Ik dacht: ‘Och als ik hier toch eens zou kunnen opnemen’. Dat idee kreeg ik niet meer uit mijn hoofd en heb ze akoestische demo’s gestuurd, die ook producer Chris Taylor ter ore kwamen. Ik zou het al geweldig hebben gevonden als ik die met alleen mijn gitaar zou hebben kunnen opnemen, maar Chris zei meteen: ‘Dat gaan we niet alleen met gitaar doen.’ Mijn tegenwerpingen dat ik nauwelijks budget had en zo meer, veegde hij van tafel. Hij heeft zijn netwerk aangesproken en zo is het album voor elkaar gekomen. Ik was zo gevleid dat Chris, die met acts heeft gewerkt als The Wood Brothers en Miranda Lambert, het in mij zag zitten. En toen Munich aanbood het album uit te brengen, kon ik mijn geluk amper nog op.”

Judy Blank’s album Morning Sun verschijnt in september bij het nieuw leven ingeblazen Munich label. De single Mary Jane beleeft hier zijn première. Judy Blank speelt dezer dagen in het voorprogramma van de Schotse singer-songwriter Daniel Docherty. Raadpleeg haar en zijn site voor de speellijst.