Kapitein Zeppos: nieuw podium voor americana

10 oktober 2012

Vanaf vandaag heeft Nederland een nieuw americanapodium: Kapitein Zeppos in Amsterdam. Eigenaar Bob van Buren en de singer-songwriters Edo Donkers, Marijn Wijnands en Eric Devries zijn maanden bezig geweest met de voorbereiding. Vanavond is het zover. Het Amerikaanse echtpaar Tim Grimm en Jan Lucas opent de americanaserie SongLines@Zeppos in Gebed Zonder End 5. Kaarten kosten een tientje. De muziekavond begint om acht uur. Het publiek maakt vooraf kennis met Donkers, Wijnands en Devries.

SongLines@Zeppos wil de sfeer terugbrengen van het coffee house uit de jaren vijftig en zestig aan de Amerikaanse oostkust en die van The Troubadour uit de jaren zestig en zeventig in Los Angeles. Het nieuwe americanapodium is uit nood geboren. Nederlanders hebben het moeilijk optredens te regelen. "Uit Amerika komt veel te veel talent", legt Edo Donkers uit. "Ik had al veel eerder het idee dat we een eigen podium nodig hadden."

Abel de Lange, met wie Donkers samenwerkt, en Bob van Buren waren snel enthousiast, Donkers schakelde Marijn Wijnands in. Ook Eric Devries schoof aan. De formule van SongLines@Zeppos is geïnspireerd op zijn programma Ramble On Tuesday in Nijmegen. Elke avond moet een mengeling zijn van theatercultuur en het café. De bediening blijft de hele avond, stilte is niet verplicht. Donkers, Wijnands of Devries opent de avond. Dan is het podium voor de hoofdact.

Vanavond is dat dus het echtpaar Tim Grimm en Jan Lucas. Ze zingen en componeren samen en bestieren hun ruim bemeten boerenbedrijf. De cd Farm Songs uit 2009 is in twee dagen opgenomen. Grimm’s meest recente album Holding Up The World uit 2011 belandde traditiegetrouw in de top vijf van de americanacharts. Hij heeft live en in de studio samengewerkt met zijn vriend Ramblin’ Jack Elliott. De acteur Grimm speelde onder meer in Clear And Present Danger met Harrison Ford in de hoofdrol.

Timm Grimm is een pure verhalenverteller. Zijn teksten baseert hij op verhalen uit het midden-westen van Amerika en gebeurtenissen uit het leven van de kleine man in de stad en op het platteland. Zijn muziek ligt tussen folk en traditionele country. Jan Lucas heeft meegeschreven aan diverse nummers, ze verzorgt de achtergrondzang en speelt harmonica en ukelele. Ze treden vrijdag 12 oktober nog op in Hotel Sonnevanck, Wijk aan Zee, en zondag 14 oktober in De Oude Veiling, Aalsmeer.

Het verdere programma van SongLines@Zeppos:

Woensdag 24 oktober Erwin Nijhoff

Woensdag 7 november Tom Corbett

Woensdag 28 november Christina Martin

Woensdag 12 december Ad van Meurs