Kenny Butterill laat J.J. Cale voortleven

19 februari 2015

Heb je heimwee naar J.J. Cale en vind je originaliteit minder belangrijk dan kwaliteit? Dan is de nieuwe cd van de Canadees Kenny Butterill Troubadour Tales een eersteklas aanrader.

Heaven verschijnt maar zes keer per jaar en er is dus slechts beperkt ruimte voor recensies. Een groot deel van de besproken cd’s valt hierdoor buiten de boot (al kun je via de Facebook-knop op deze site die stukjes wel lezen). Dat geldt bijvoorbeeld voor Troubadour Tales van Kenny Butterill. Dat wist ik al toen ik mijn recensie inleverde, want als je een zeven geeft, is dat in de regel te weinig om het blad te halen. Dat niet extreem hoge cijfer had weinig te maken met de kwaliteit, want die staat buiten kijf.

Nee, het was het  gebrek aan originaliteit dat het cijfer drukte. Want van de eerste tot de laatste seconde doet Troubadour Tales denken aan J.J. Cale. Net als de anderhalf jaar geleden overleden grootmeester versmelt Kenny Butterill allerlei rootsstijlen tot heerlijke laidback songs. Met relaxte zang en lekker single-stringwerk op de elektrische gitaar (van Ray Bonneville). Sterker nog, als dit een Cale-cd was, behoorde die tot het betere werk van de grootmeester.

In het boekje geeft Butterill de invloed van Cale overigens ruiterlijk toe. Daar lezen we ook dat de Canadees  zo’n tien jaar heeft gedaan over de creatie van Troubadour Tales (waarvan de titel deels ook is geleend van Cale). Van harte aanbevolen dus, ook aan fans van Donovan (Leitch) want die levert een gastbijdrage met zijn mondharmonica.

Fans van J.J. Cale kunnen we het nieuwe nummer van Heaven overigens van harte aanbevelen. Daar staat namelijk een artikel in over de grootmeester en zijn invloed op Eric Clapton.