Kerst met Sherry Dyanne

18 december 2018

Het is een bijzonder verhaal. Want welke Nederlandse artiest weet tegenwoordig 40.000 cd’s in de Verenigde Staten weg te zetten? Het lukte Sherry Dyanne in 2016 met haar kerstalbum Let It Glow.

Toegegeven, de verkoop verliep op een niet al te gebruikelijke manier. Voor het album ging de als Sherry Dyanne Reemnet in Amsterdam geboren zangeres met Surinaamse en Caraïbische wortels een samenwerking aan met de Amerikaanse woonwarenhuisketen Crate & Barrel. Die nodigde klanten uit om in het kader van de kerstgedachte geld te doneren voor Feeding America, een non-profit organisatie met een netwerk in de VS en Puerto Rico van meer dan tweehonderd voedselbanken. Wie een bedrag van vijf dollar of meer gaf, kreeg als dank Sherry’s cd.

Die is nu ook beschikbaar voor Nederlanders, zij het dat die hiervoor de gebruikelijke wegen dienen te bewandelen: Let It Glow is gewoon te koop bij platenzaken en webwinkels, en kan ook nog eens worden gestreamd. Op het album doet de zangeres, ooit wiskundelerares op een Amsterdamse middelbare school en na haar deelname aan de Soundmixshow beland in een professionele zangcarrière, naast bekende kerstklassiekers van vooral Amerikaanse oorsprong een drietal nummers die ze samen met de muzikanten uit haar begeleidingsband schreef. Gastrollen zijn er voor pianist Michiel Borstlap, met wie Sherry Dyanne eerder in de theaters een programma rond jazzicoon Billie Holiday bracht, en de van onder meer The Kyteman Orchestra bekende Randell Heye op trompet.

Dat alles smaakvol en ingetogen gedaan - de nummers werden opgenomen bij kaarslicht - met in Sherry’s zang duidelijke sporen van eerdergenoemde Holiday, van Dinah Washington en ook wel van Erykah Badu. Een beetje jammer is dat het album veelal overbekende standards omvat en niet wat meer de eigen culturele achtergond van de zangeres belicht.

Wie Sherry Dyanne en haar band live met het repertoire van Let It Glow aan het werk wil zien, kan vlak voor kerst terecht bij café-restaurant Dauphine in Amsterdam. De livemuziekavonden onder de naam Club Dauphine, waarvan saxofoniste Candy Dulfer beschermvrouwe en muzikaal adviseur is, bestaan deze maand bovendien tien jaar.  

Let It Glow is verschenen bij SDM/Eigen Beheer. Sherry Dyanne Kerstconcerten: zondag 23 december in Club Dauphine, Amsterdam. Aanvang: 17.00 uur (uitverkocht) en 20.30 uur.