The Kik: ode aan een wielerkampioen

11 juli 2012

Van Wie Hij Was En Wie Hij Is moet elke dag op Radio Tour. Het is het merkwaardigste nummer op Springlevend van The Kik. Zanger-schrijver-gitarist Dave Von Raven leerde in Rotterdam de geschiedenis kennen van Willem Koopman. Die voormalig Nederlands baankampioen sprint en tandem zwerft sinds jaren door de stad, nog immer op een racefiets. The Kik zet hem fris maar eerbiedig neer, in een popsong die klinkt alsof hij is gemaakt in het jaar dat het mis ging met de wielrenner: 1967.

In dat jaar raakte Koopman – hij was negentien – zijn baantitel kwijt wegens amfetaminegebruik. Doping, en de wielerwereld moest hem niet meer, ook zijn vaste tandempartner Jan Jansen niet. De breuk tussen de kampioenskameraden was niet te helen: Jansen meed Koopman, Koopman voelde zich verraden. Hij raakte van lieverlee aan lager wal. The Kik heeft hem nu vereeuwigd.

Echt Rotterdams is The Kik niet meer. Von Raven – een ooit opgeborrelde schuilnaam – woont net buiten de havenstad, de rest van de groep verspreid over Noord-Brabant. “We hebben het stempel Rotterdam en daar is niks verkeerds aan”, vindt Von Raven onder de donkere hemel in Nieuwegein. The Kik doet het sympathieke kleine festival Geinbeat aan en moet meteen daarna door naar dB’s in Utrecht.

The Kik is het komend seizoen de huisband van De Wereld Draait Door. “We waren echt totaal verrast toen Matthijs dat in de uitzending vroeg. We hadden al wel eens gezegd dat we dat geweldig zouden vinden, maar het moet van hun kant komen. We weten nog steeds niet echt waarom ze ons willen, dat hebben we ook niet gevraagd. Het klikte altijd wel, als we er waren bleven we altijd hangen, napraten en wat drinken met iedereen. We zitten de laatste vrijdagavond van elke maand in de show, de bedoeling is dat we dan drie covers doen met teksten over onderwerpen in de uitzending. Dat wordt spannend.”

Nog meer samenwerking staat op stapel. Boudewijn de Groot heeft positief gereageerd op de uitnodiging iets samen te doen. Von Raven zou het liefst Naast Jou zingen met De Groot. Freek de Jonge wil teksten schrijven voor The Kik. “Hij neemt net als wij op in de studio van Frans Hagenaars. Daar hebben we hem ontmoet.”

Een opgave voor doorgewinterde popkenners: op Springlevend staan covers. Welke en van wie? Ik moet bekennen dat ik er precies één meteen herkende. The Kik houdt de jaren zestig hoog.

In de komende Heaven, die medio augustus verschijnt, het interview met Dave Von Raven.