Klokgebouw decor voor nieuw festival Helldorado

10 november 2017

Een rock 'n'roll freakshow die zijn gelijke niet kent, in elk geval in Nederland. Het Klokgebouw in Eindhoven maakt zich op voor de première van Helldorado. Op 18 november zijn op vier podia liefst dertig acts te zien. Natuurlijk vormt muziek de rode draad van dit nieuwe festival, met alles tussen Big Business en Triggerfinger. Maar er is meer. Naast 21 bands is er een enerverende side show, met vuurspuwers, messenwerpers en Mexicaanse worstelaars.

Onder de formule van Helldorado staat met ferme letters de handtekening van Peter van Elderen, in een vorig leven bekend als zanger-gitarist Pedro Speedrock. Het is niet toevallig dat de 51-jarige Eindhovenaar door het Klokgebouw en organisator The Event Warehouse is aangezocht voor de programmering van dit nieuwe rockspektakel. In de tien jaar ervoor was hij met bandgenoten Bart en Bartmann van Peter Pan Speedrock de motor achter het festival Speedfest op dezelfde locatie. Dit groeide vanaf het debuut in 2006 snel uit tot een jaarlijks treffen van liefhebbers van punk, rockabilly, metal en ander muzikaal geweld. Met het geregisseerde einde van PPS in 2016 werd ook een streep gezet onder Speedfest. "Een logische stap,"zegt Van Elderen. "Het festival was zo verweven met de band, het was echt een mix van ons drieën."

Speedfest

Zijn kennis, ervaring en netwerk vormen ontegenzeggelijk een voordeel bij de samenstelling van dit affiche, erkent Van Elderen die voor het programmeren veel vrijheid vroeg én kreeg. "Maar het is beslist geen Speedfest 3.0, zoals mensen al vrij vlot gingen suggereren. De vergelijking is niet onlogisch, maar je ziet wel degelijk een verschuiving." Die zit 'm vooral in het brede aanbod, een 'totaaltheater' zoals Van Elderen het bondig samenvat. "We hebben een boksring met onder andere Mexicaanse worstelaars. En er komt een spookhuis. Nee, de vrouw met de baard konden we niet vinden, daarentegen hebben we wel iemand die over het podium rent en zichzelf in de fik steekt." Ook nieuw is de Cockroach Comedy Chapel, stand-up comedy in wat eerst de rokersruimte was. "Die plek heeft met dat ene raam iets van een kerk," verklaart Van Elderen, die er enkele fraaie optische effecten op losliet. Zoals eigenlijk alles uit zijn koker komt. Hij bedacht de festivalnaam – 'achteraf realiseerde ik me dat we in Spaanse Baskenland wel eens in een club met die naam hebben gespeeld' – en bemoeide zich tot in detail met de aankleding. De aanpak was trouwens wel een dingetje, deelt hij mee. "Bij Speedfest deden we veel dingen zelf, van een website bouwen tot en met laswerk. Dat geef ik nu uit handen. Ik kom met ideeën of tekeningen, anderen pakken dat op. Aanvankelijk lastig om het los te laten, maar ik heb gemerkt dat ik samenwerken ook leuk vind." Een bijzonder en ongetwijfeld gewild item is het kaartspel dat de plaats inneemt van het traditionele programmaboekje.

Triggerfinger

Toen in het circuit bekend werd dat het Klokgebouw, na één jaar onderbreking, in november weer onderdak ging bieden aan iets met de trefwoorden 'hard & heavy', stonden de bands al snel in de rij. "Ik heb nu al aanbiedingen voor een volgende editie. Maar voor deze eerste keer ben ik oprecht blij met onze vrienden van Triggerfinger. Die kregen ook elders aanbiedingen, maar kozen voor ons. En ik ben beslist trots op Kid Congo And The Pink Monkey Birds. Zelf zie ik de komst van Big Business helemaal zitten, hoewel ik me afvraag hoeveel mensen dat kennen. Maar daar is Helldorado voor bedoeld. Om veel nieuwsgierige mensen bij elkaar te krijgen, voor een te gekke ervaring, veel lol en super muziek."

Band line-up Helldorado in alfabetische volgorde: Big Business (US), Birth Of Joy (NL), Dead Elvis And His One Man Grave (NL), Dead Lord (SWE), Duel (USA), Fifty Foot Combo (BE), Imperial State Electric (SWE), Kid Congo And The Pink Monkey Birds (US), Komatsu (NL), La Muerte (BE), Lords Of Altamont (US), Mambo Kurt (D), Monomyth (NL), Nashville Pussy (US), Orange Goblin (UK), Red Fang (US), The Urban Voodoo Machine (UK), Tigre Blanco (NL), The Darkness (UK), Triggerfinger (BE), Tyler Bryant & the Shakedown (USA).

(Circus) side-show acts: Captain Catastrophy (BE), Cunning Stunts Cabaret (UK), The Death Do Us Part Danger Show (UK), The Rock ‘n’ Roll Wrestling Bash (D).

Stand-up comedy: Bob Slayer (UK), Bramedy (NL), Dennis & Denvis (NL), Jeroen Leenders (NL), Lucy Hopkins (UK).

Het Klokgebouw gaat 18 november om 13.00 uur open en het programma duurt van 13.30 tot 01.00 uur. De time table staat hier. Een Helldorado-ticket kost 45 euro en is verkrijgbaar via de website