Kreg Viesselman hervindt het licht

26 augustus 2014

Kreg Viesselman is terug met een nieuw album en optredens. Kreg wie? Zeven jaar geleden kondigde de Amerikaanse zanger zich aan als minstens zo'n groot talent als Ray LaMontagne. Daarna werd het stil.

Kreg Viesselman is een 41-jarige Amerikaan uit Minnesota die zich definitief heeft gevestigd in Oslo. Zijn nieuwe album If You Lose Your Light is in Noorwegen al twee jaar uit. Het is opgenomen met Noorse muzikanten.

Zeven jaar geleden was zijn album The Pull een kleine sensatie onder liefhebbers van singer-songwriters. Intens gezongen liedjes in de geest van de door hem bewonderde Ray LaMontagne. Ze kenden elkaar ook. Ray LaMontagne beleefde sindsdien een wereldwijde doorbraak, Viesselman was dat lot niet beschoren en trok zich terug in Noorwegen. Een wat getroebleerd karakter.

Zijn talent is echter zo groot, dat het ook in Noorwegen niet onopgemerkt kon blijven. Toen Viesselman voorzichtig weer ging optreden, maakten zijn liedjes en vooral zijn voordracht grote indruk, onder andere bij Sivert Høyem, de gewezen zanger van Madrugada, die twitterde: “Fantastic...I am totally blown away...he pulls most of us up by the roots.” If You Lose Your Light is een prachtig album dat inderdaad weer doet denken aan de muziek van Ray LaMontagne. Fijn dat het nu ook in Nederland is uitgebracht.

Bij het verschijnen van The Pull sprak Heaven met Kreg Viesselman. Hier volgt een deel van het verhaal dat in mei 2007 is gepubliceerd.

Zijn muzikale doorbraak ontstond min of meer bij toeval. Hij werkte in een zomerkamp om in zijn onderhoud te voorzien. De dochter van Taj Mahal werkte daar ook en haar vader kwam geregeld langs om workshops te geven. Viesselman: “Als hij er was sloop ik weg van mijn eigen werk en keek ik de kunst af. Na afloop van de les stapte ik steevast op hem af. Ik leek wel een stalker. Maar Taj Mahal was erg aardig en geduldig. Ik denk dat hij veel van zichzelf in mij herkende. Hij zat als jongeling net zo leergierig op de eerste rij bij mensen als Gary Davis en Mississippi John Hurt. Taj Mahal heeft me muziek laten horen waarvan ik geen weet had. Maar hij heeft me ook duidelijk gemaakt dat een liedje méér is dan tekst. Het heeft zijn eigen ritme, zijn eigen ziel. Ik heb zó veel van hem geleerd, nog afgezien van zijn technische lessen. Hij is een bijzondere man, zowel muzikaal als spiritueel.”

Een tijdlang vertoefde Kreg Viesselman in Maine, waar hij optrok met een andere beginnende singer-songwriter: Ray LaMontagne. “Ik laat niet graag namen vallen, maar Ray heeft me echt geïnspireerd. Het is een intense jongen met een sterke persoonlijkheid en hij was net zo serieus over liedjes schrijven als ik. Sinds hij een paar jaar geleden is doorgebroken, hebben we geen contact meer. Maar er zijn veel mensen van wie ik heb geleerd. Will Oldham alias Bonnie ‘Prince’ Billy om nog maar eens iemand te noemen. Als je vaak in voorprogramma’s staat, als je anderen ziet spelen op festivals, vraag je je af: ‘Waarom zijn zij een grotere naam dan ik? Hoe houden zij de aandacht van het publiek vast? Waarom hebben hun liedjes wél die punch?’. Dus ga je proberen beter te worden.”

“Zingen ging me altijd vrij gemakkelijk af. Maar zingen met alles wat je in je hebt, zoals iemand als Aretha Franklin doet of Ray LaMontagne, dat is een ander verhaal. Ik wilde dat ook, maar om dat te kunnen moest ik een persoonlijke ontwikkeling doormaken. Mijn manier van optreden klopt nu. Ik zou mijn liedjes niet telkens zo intens kunnen uitvoeren als ik daar vooral als entertainer zou zitten. Maar nu… of ik welgemoed ben of terneergeslagen, ik hoef niet op te houden dat ik Mister Happy ben. Wat ik voel vloeit rechtstreeks in de liedjes. En dat komt oprecht over, denk ik.”

Kreg Viesselman live (met Steve Folk): 20 oktober in Meneer Frits, Eindhoven; 21 oktober in Blue Room Sessions, Den Bosch; 22 oktober in NiX Club, Enschede; 23 oktober in Paard van Troje, Den Haag; 24 oktober in Van Slag, Borger; 25 oktober in Q-bus, Leiden; 26 oktober in In the Woods, Lage Vuursche (op festival Sunday Afternoon Meltdown met o.a. The Howlin’ Brothers en Amy Speace). Voor het optreden in de kleine zaal van het Paard van Troje in Den Haag heeft Heaven twee vrijkaarten in de aanbieding. De origineelste aanvraag wordt beloond. Mail naar louis.nouws@gmail.com.

If You Lose Your Light wordt hier uitgebracht door Continental Song City.