Kyteman vindt zichzelf opnieuw uit

16 maart 2012

Een eigenaardig man, die Colin Benders alias Kyteman. Hij heft zijn hiphoporkest op wegens overdonderend succes, hervindt zichzelf en haalt het orkest weer bij elkaar voor een nieuw project. “We wilden iets maken waarin iedereen zich zou thuisvoelen.” De hiphop blijft afgezworen, dat wel, net als de jazz en de pop. Kyteman gaat klassiek. En hoe!

Plaats van luisteren is de bovenzaal van Kytopia, ‘de Utrechtse muzikale vrijstaat met studio’s, loodsen, werk- en oefenruimtes’. We zitten in een halve kring op banken en stoelen rond een op het oog eenvoudige geluidsinstallatie: laptop, twee boxen, dicht bij elkaar. Het geluid is overdonderend. Colin Benders luistert de volle zeventig minuten mee, minus een korte rookpauze. Hij hoort het album The Kyteman Orchestra pas voor de derde keer in zijn definitieve vorm.

We weten meteen hoe lang de liveshows zijn, want die omvatten het album en niets meer dan dat. “We kunnen hier geen andere nummers tussendoor spelen.” De twaalf stukken – misschien plus twee afvallers – zijn dus het programma voor bijvoorbeeld Pinkpop. Gelukkig staat Kyteman daar geprogrammeerd voor de main stage, elk ander podium zou te klein zijn. Hij neemt negentien muzikanten en zangers mee, plus de vakklas zang Dario Fo. De acht vocalisten zijn vier zingende rappers plus vier operazangers. “Het is onmogelijk deze nummers te spelen in een kleinere bezetting. Dus gaat iedereen mee.”

The Kyteman Orchestra is een intrigerend geheel.  We horen een rijk spectrum aan invloeden, ideeën en invallen. Minimal music en heftige opera met echo’s van Carmina Burana – tussen die twee uitersten beweegt zich dit zeldzaam ambiteuze project. Na de laatste noot en weer een sigaretje neemt Kyteman in kleermakerszit op het tapijt plaats voor de speakers. While I Was Away, het tweede stuk, krijgt veel aandacht in zijn ruime toelichting. “Dat nummer heeft ongeveer eenderde van onze repetitietijd in beslag genomen. Het viel pas op z’n plaats op de dag van de opname. Het probleem was de spanningsboog. Wat we daar hebben geleerd, heeft veel geholpen bij de verdere opnamen.”

De roem is The Kyteman Orchestra vooruitgesneld: de thuisconcerten in Tivoli en die in De Oosterpoort in Groningen en het Amsterdamse Paradiso waren binnen de kortste keren uitverkocht. Kaartjes zijn nog te krijgen voor Paaspop, het Parkstad Limburg Theater in Heerlen, de AB Box in Brussel, Dauwpop, Pinkpop en North Sea Jazz. Mis het niet!

Het album van The Kyteman Orchestra verschijnt 30 maart op cd en eind mei op vinyl.

In een volgende Heaven een uitgebreid gesprek met Kyteman.