La Truite Magique, een fijn festival in de Ardennen

26 februari 2016

Dez Mona, Protection Patrol Pinkerton en Little Kim & the Apple Alley 3 uit België, When Airy’ Met Fairy uit Luxemburg en Indian Askin en Donnerwetter uit Nederland zijn de eerste namen op het affiche van La Truite Magique, het kleine maar o zo fijne festival in de Belgische Ardennen. De derde editie, met in totaal zo'n dertig bands, vindt plaats van 12 tot en met 14  augustus.

Intimiteit en exclusiviteit, zo luiden enkele karakteristieken van La Truite Magique. Terecht, want er geldt een maximumaantal van duizend bezoekers. En waar zelfs betrekkelijk jonge festivals als het best bewaarde geheim of het konijnhol al integraal worden gestreamd, zie je hier alleen camera's die de hoognodige beelden schieten voor de after movie. "Het is groot genoeg om het gevoel te geven dat je wel degelijk op een festival bent en klein genoeg om in drie dagen met alle bezoekers bevriend te raken," zegt Henja Govers, samen met partner Bob Muileboom kartrekker van het evenement. La Truite Magique wordt gehouden in hun 'achtertuin', de doorgaans fluisterstille vallei naast het hotel La Truite d'Argent dat ze eind jaren negentig bij Tavigny, Houffalize zijn begonnen.

Met hun verhuizing destijds vanuit Eindhoven vergaten de twee hun liefde voor muziek niet in te pakken (Muilenboom was de eerste bassist van Peter Pan Speedrock). In het hotel kwam een klein podium waar geregeld optredens zijn, soms omkleed met een arrangement zoals tijdens kerst en jaarwisseling. In 2012 werd het eerste festival gehouden, toen nog Beaverfest geheten en met veel nadruk op stevige rock want de Peter Pannen programmeerden. Na twee edities nam Tom Ketelaar (destijds werkzaam bij De Effenaar, nu Greenhouse Talent) de programmeursrol over en werd de naam gewijzigd en het aanbod breder getrokken. Naast rock is er ook plaats voor onder meer singer-songwriters, folk, psychedelica, americana en blues. De koerswijziging legde het festival geen windeieren, want het bezoekersaantal steeg en jaargang 2015 raakte volledig uitverkocht.

La Truite Magique, leert persoonlijke waarneming, trekt volk van alle leeftijden. Het is dan ook gewoon fijn toeven in de machtig mooie vallei, die voor de gelegenheid feestelijk is uitgedost met tenten, hangmatten, zitjes en andere stemmingverhogende visuals en waar de afstand tussen de twee voornaamste podia circa twee minuten lopen bedraagt - zonder file. Voor de liefhebbers, en dat zijn er veel, is een deel van het terrein ingericht als camping. Ook hier zijn noodzakelijke voorzieningen op hooguit enkele minuten lopen.

Voorverkoop en informatie

Dag- en combi tickets zijn hier te koop. La Truite Magique gaat vrijdagmiddag 14 augustus al open en het programma duurt tot zondagmiddag.