Le Guess Who? 2018

9 augustus 2018

Van 8 tot en met 11 november staat de gehele binnenstad van Utrecht in het teken van de twaalfde editie van avontuurlijk muziekfestival Le Guess Who?. Het festival presenteert genre-doorbrekende optredens van meer dan 150 artiesten op verschillende historische locaties, uiteenlopend van popzalen, theaters en kerken, tot oude fabriekspanden en werfkelders.

Om het overweldigende aanbod enigszins te structureren werkt het festival al een aantal jaren met ‘curatoren’ die een eigen programmadeel inkleuren. Dit jaar zijn dat Moor Mother, Asia Argento, Devendra Banhart  en Shabaka Hutchings. Lezers van Heaven zullen vooral in de programma van die laatste twee veel van hun gading aantreffen.

Devendra Banhart

Devendra Banhart is een sleutelfiguur in wat ook wel freakfolk wordt genoemd. Een verzamelnaam van muziek die met traditionele folk als uitgangspunt het experiment niet schuwt en op die manier weer prachtige muziek oplevert. Banhart heeft onder anderen de Britse jaren zeventig legende Vashti Bunyan uitgenodigd, de Braziliaan Rodrigo Amarante – bekend van het titelnummer van de Netflixserie Narcos en de dromige Amerikaanse Jessica Pratt.

Shabaka Hutchings

Shabaka Hutchings is een van dé saxofonisten van het moment. In navolging van Kamasi Washington weet de Brit met zijn jazz ook een poppubliek aan te spreken. Het album Wisdom Of Elders was twee jaar geleden een grote hit. Dat verscheen onder de naam Shabaka & The Ancestors maar de Hutchings is in veel groepen actief. Hij nodigt onder anderen het zeer avontuurlijke gezelschap BCUC (Bantu Continua Uhuru Consciousness) uit en songwriter, ook uit Zuid-Afrika, Sibusile Xaba. Zelf maakt het nog zijn opwachting met Sons of Kemet, dat al een paar maal de show stal op jazzfestival Transition in TivoliVredenburg.

Future Feminism

Een iconisch project tijdens Le Guess Who? 2018 is Future Feminism, door de New Yorkse kunstenaars Kembra Pfahler, Johanna Constantine en Anohni (voorheen Antony). Het kunstenaarscollectief pleit voor een vrouwelijk collectief bewustzijn, ‘om te redden wat er nog te redden valt van onze wereld’. Sinds de start van het project in 2014 is het Future Feminism-manifest, bestaande uit 13 principes, veelvuldig en op verschillende manieren opgenomen in de hedendaagse popcultuur, in het bijzonder principe #13: ‘The Future is Female’.

Festivalsite

Het is zeer aan te raden de festivalsite alvast door te vlooien, want op Le Guess Who? 2018 kan iedereen die een beetje in is voor nieuwe muziek parels vinden. Om nog een paar namen te noemen: Art Ensemble of Chicago; The Breeders; Anoushka Shankar & Manu Delago with MO Strings; Ebo Taylo, Mudhoney en Serpentwithfeet.

Tickets

Vierdaagse passe-partouts voor Le Guess Who? 2018 zijn verkrijgbaar voor €137,50 (inclusief servicekosten). Dagkaarten voor het festival zijn vanaf begin september beschikbaar.