Le Guess Who?: een waar muziekfeest

19 november 2015

Uit het enorme aantal optredens dat Le Guess Who? ons dit jaar voorschotelt, weet ik nu al wat legendarisch gaat worden. Het optreden waarvan je over één, vijf of twintig jaar kunt zeggen dat je erbij was. Met een twinkeling in je ogen.

Zaterdagavond bespeelt Kamasi Washington de grote zaal van TivoliVredenburg. Zijn dit jaar verschenen debuut The Epic kun je niet alleen het jazzalbum van het jaar noemen, het is het jazzalbum dat mensen van jazz doet houden. Wow, wat kan die Grote Vriendelijke Reus saxofoon spelen. Scheurend tot het gaatje en er ver overheen, als zijn grote voorbeeld John Coltrane, of ingetogen groovend. Zijn achtkoppige band volgt hem waar hij gaat, allemaal klasbakken. De shows die hij begin deze maand in Rotterdam en Eindhoven gaf, leidden louter tot lovende kritieken En terecht. Zijn muziek is alsof je in een achtbaan zit: als je je eraan kunt overgeven is het van een zaligmakende spanning. In Muziekgebouw Eindhoven degradeerde hij de acts die na hem kwamen tot goedwillende amateurs.

Maar op The Guess Who? is van donderdag 19 november tot zondag 22 november in Utrecht nog veel meer te beleven, op liefst 15 locaties. Ooit begonnen als een showcase van Canadees talent, is het nu een groots music fest met 55 artiesten die nauwelijks onder één noemer vallen te scharen, of het moet zijn eigenzinnige kwaliteit. Het is vooral alternatieve rock dat de klok slaat, van speels avant-gardistisch tot dark ambient, maar het geweldige funkorkest T.P. Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou uit Benin maakt bijvoorbeeld ook zijn opwachting. En ‘onze’ überhippie Jacco Gardner verzorgt een deel van het programma met onder andere het legendarische Os Mutantes, de Braziliaanse muziekvernieuwers van de Tropicália uit de jaren zestig.

De hoofdrol leek op voorhand te zijn weggelegd voor de Amerikaanse doomrockers Sunn O))), die onder het kopje Presents tal van gasten uitnodigen. Ze presenteren onder anderen de gothic Chelsea Wolfe, de kunstzinnige Julia Holter en de legendarische Annette Peacock, die ons land voor het eerst in twintig jaar aandoet.

Onder de head-liners verder nog Ariel Pink, Deerhunter, The Notwist, The Pop Group en Destroyer.

Voor informatie en tickets: www.leguesswho.nl.

In Popmagazine Heaven #100, het extra dikke jubileumnummer dat 11 december verschijnt, staat een interview met Kamasi Washington.