Le Guess Who? Fool’s Gold

7 november 2011

“Voor ons is Europa geweldig, want hier betekent wereldmuziek tenminste echt iets”, zegt Luke Top, de zanger en bassist van Fool’s Gold. “Hier zijn veel mensen goed op hoogte. Ze kennen niet alleen veel groepen uit Afrika, het Midden-Oosten en Azië, maar ze weten bovendien het een en ander over de uiteenlopende stijlen en kennen ook nog eens de cultuurverschillen. Kom daar bij ons in Amerika eens om! Aan de Westkust is wereldmuziek nog steeds iets exotisch, dat zich afspeelt in een museum of een theater voor een publiek van oudere kunstliefhebbers.”

Luke Top startte Fool’s Gold samen met gitarist Lewis Pesacov. Ze zijn beiden joods en afkomstig uit Israël, maar kwamen al op jonge leeftijd in Californië terecht. Ze begonnen de groep met als doel Congolese soukous en Ethiopische jazz te vermengen met stijlelementen uit het Midden-Oosten en de Anglo-Amerikaanse popmuziek. Jamsessies leidden via optredens op barbeques en tuinfeestjes tot een professioneel opererend orkest, dat in 2009 verraste met het titelloze debuut. De dit jaar verschenen opvolger Leave No Trace klinkt wat meer gestructureerd, mede doordat de personele bezetting ongeveer is gehalveerd. Van de circa tien tot twaalf muzikanten zijn er nu nog zo’n zes over.

Fool’s Gold kenmerkt zich door melodieuze popmelodieën, waarin ritme een belangrijke plaats inneemt. “Voor ons is ritmiek erg belangrijk”, zegt Top. “We willen dansmuziek maken, en dat kan ook zonder elektronica. De muziek uit Congo van iemand als Franco is voor ons een grote bron van inspiratie. Maar bijvoorbeeld ook Tinariwen uit Mali. Fantastische muziek om op te bewegen.”

Dit is een deel uit het interview dat in september 2010 in Heaven is gepubliceerd.

Fool's Gold speelt zaterdag 26 november in Tivoli, Utrecht. Voor meer informatie, tickets en de timetable: www.leguesswho.nl.