Le Guess Who? May Day

20 mei 2012

Voor wie Pinkpop aan zich voorbij laat gaan wegens al te grootschalig en te populistisch, is er dit jaar voor het eerst een ideaal alternatief: Le Guess Who? May Day. De voorjaarseditie van het Utrechtse indiefestival, dat afgelopen november zijn succesvolle vijfde editie beleefde, presenteert op zaterdag 26 mei louter goed bewaarde geheimen uit de internationale popmuziek.

De clubs Tivoli, Ekko en ACU en stadsplein Neude bieden ’s avonds podium aan een vijftiental overwegend Amerikaanse acts. Een aantal daarvan treedt ’s middags in diverse winkels in de omgeving van de Voorstraat op tijdens het gratis toegankelijke Le Mini Who?, het babyzusje van Le Guess Who?.

Persoonlijk zien we op de eerste plaats uit naar Sharon Van Etten, want niet voor niets staat er in de nieuwe Heaven een interview met de oogappel van de neo-folk. Op haar recente album Tramp wordt de New Yorkse singer-songwriter geruggesteund door leden van gewaardeerde indiebands als The National, The Walkmen en Wye Oak.

Nieuwsgierig zijn we vooral naar Willis Earl Beal, die eind deze maart debuteert met Acousmatic Sorcery. Sommige liedjes op dit primitieve staaltje huisvlijt doen door het  ketelhuisgeluid onwillekeurig denken aan Tom Waits. Vaker nog laat deze primitieve muziek zich beluisteren als een postmoderne combinatie van holler blues, gospel spirituals en spoken word, voorgedragen met de welluidende van een soulzanger. Het eiganaardige album verschilt trouwens als dag en nacht van wat het excentrieke talent uit Chicago ten beste geeft op het podium, waar hij nota bene gebruik maakt van een antieke bandrecorder.

In de aanloop naar Le Guess Who? May Day zullen we geregeld berichten over dit unieke voorzomerfestival. Passe-partout tickets zijn vanaf vandaag verkrijgbaar  voor slechts € 20,-. Meer informatie over voorverkoop en programma is te vinden op www.leguesswho.nl.