Le Guess Who? met Mary Margaret O’Hara

7 november 2017

Zou het album nog zo goed klinken als indertijd? In 1988 was Miss America, het enige reguliere album dat Mary Margaret O’Hara uiteindelijk zou maken, niet minder dan een sensatie. Daarna werd het betrekkelijk stil rond de Canadese. Komende zondag staat ze op Le Guess Who?, waarvan de programmeurs er toch altijd weer in slagen bijzondere optredens te regelen.

Het enorme aanbod van Le Guess Who? – het vierdaagse indiefestival van 9 tot 12 november op vele locaties in Utrecht – slaat bij mij in eerste instantie een beetje dood. Wat valt er in godsnaam niet allemaal te horen en te beleven? Het gaat ook helemaal niet aan festivaltips te geven. Bij zo’n groot en divers programma moet ieder voor zich op zoek naar favorieten. Of je moet je gewoon laten verrassen.

Voor mij is Mary Margaret O’Hara de festivalbriljant. De Canadese verbijsterde connaisseurs – Hubert van Hoof draaide bijvoorbeeld veelvuldig haar muziek in zijn fameuze radioprogramma Op slag van maandag – met het fabelachtige Miss America. Een plaat die prettige gekte koppelde aan sublieme schoonheid en diepe emoties. Alsof Lizz Phair – die haar spraakmakende Exile In Guyville toen overigens nog maken moest – en countrydiva Patsy Cline verenigd waren in één persoon.

Vreemd genoeg zou het bij dit ene album blijven. Door gedoe met platenmaatschappijen en geen zin zich te conformeren aan de wetten van de muziekindustrie leverde O’Hara nog slechts de wat halfslachtige soundtrack Apartment Hunting af. De film- en toneelwereld was ook het terrein waar ze haar artistieke heil zocht.

Nu en dan gaf ze blijk van een nog altijd sluimerende muzikale ambitie. Zo zong ze achtergrondvocalen op Morrissey’s single November Spawned A Monster (1993), droeg ze de Vic Chesnutt-cover Florida bij aan de prachtige Chesnutt-tribute Sweet Relief II Gravity Of The Situation (1996) en zong ze samen met Stuart Staples het mooiste nummer op de Tindersticks-plaat Falling Down A Mountain (2010), Peanuts.

Maar blijkbaar kon niemand haar overhalen nog eens alles op alles te zetten om zelf weer een album te maken. Wel was er in 2014 een nieuw nummer van haar te downloaden (This Is What I Want) en verschenen er opnames waarin te zien was dat ze weer op podium staat als zangeres, zodat we enigszins weten wat we zondag 12 november in de grote zaal van het Utrechtse TivoliVredenburg kunnen verwachten. Nummers van het onvolprezen meesterwerk maar niet in de albumversies. Want eigenzinnigheid zit in de vezels van deze dame, naast een ongelooflijk hoeveelheid muzikaal talent.

Na talloze nieuwe draaibeurten kan ik stellen dat Miss America nog altijd niets van haar kracht en magie heeft verloren.

Le Guess Who?: van donderdag 9 tot en met zondag 12 november op diverse locaties in de stad Utrecht. Raadpleeg de festivalsite voor het volledige programma, tickets en timetables.