Le Guess Who? Okkervil River

22 november 2011

‘We need a myth’, zingt bandleider Will Sheff halverwege het zesde album I A Very Far van de indie-rockformatie Okkervil River, en reken maar dat hij het meent. Meer dan ooit ontpopt hij zich als een romanticus pur sang die het grote gebaar niet schuwt. Zaterdag spelen ze op Le Guess Who? in Utrecht.

De scherpe mix van indie en alt.country, gevoegd bij Sheffs geëxalteerde zang, plaatsen Okkervil River in het hart van de alternatieve rock, ergens tussen The Arcade Fire en Bright Eyes. Inmiddels is Sheff de spil van het gezelschap. De bezetting van de groep kende talloze wisselingen en het prominente lid Jonathan Meiburg verliet de band in 2008 definitief om zich geheel te wijden aan Shearwater, het muzikale zijproject dat Meiburg en Sheff gezamenlijk waren gestart om een uitlaatklep te hebben voor de wat zachtere liedjes. Ook zeer de moeite waard.

Aan kwaliteit heeft Okkerville River door al die personeelswisselingen echter niets ingeboet. I Am Very Far kreeg lovende recensies, ook in Heaven. Volgens de recensent van dienst combineert Will Sheff zijn moeilijk te doorgronden teksten met een complexe, soms ietwat bombastische wall of sound en zwierige zangpartijen.

Opmerkelijk is nog dat Okkerville River en Will Sheff een prominente rol spelen op het vorig jaar verschenen comeback-album True Love Cast Out All Evil van de Texaanse psychedelische rocklegende Roky Erickson.

Voor meer informatie, het speelschema en kaartverkoop zie www.leguesswho.nl