Le Guess Who?-tip 2: Elza Soares

2 november 2016

Tropisch, zwoel, exotisch en dansbaar, tenminste als je soepele heupen hebt. Zo kun je het grootste deel omschrijven van de platen van Elza Soares. Tientallen heeft ze er gemaakt sinds het einde van de jaren vijftig, en in haar thuisland Brazilië is ze een absolute ster, wat nog eens onderstreept werd toen ze dit jaar optrad tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen.

Verwacht op 12 november geen gezellige avond. Daarvoor is de muziek op haar meest recente album veel te confronterend. Ongetwijfeld spelen haar begeleiders, zo’n twintig avant-gardemuzikanten uit São Paulo, daarbij een belangrijke rol, temeer omdat zij een groot deel van de nummers schreven. Samba? Ja, ook. Maar The Woman At The End Of The World (A Mulher Do Fim Do Mundo) biedt veel meer en is een unieke plaat waarop allerlei stijlen samenkomen.

Soms is er de bekende warmte, maar veel vaker botst en schuurt het, en af en toe doet het zelfs even pijn. En dat moet ook, want de thema’s zijn vaak verre van aangenaam. Zo gaat Maria Da Vila Matilde over de Braziliaanse activiste Maria da Penha, die door haar man werd mishandeld, en het voor elkaar kreeg dat huiselijk geweld sinds 2006 strafbaar is in Brazilië. “Als je hier nog één voet op de vloer zet, gooi ik kokend water over je heen.”

Of het concert op Le Guess Who? net zo verontrustend wordt als haar laatste album is overigens nog maar de vraag. Wel wordt het ongetwijfeld een avond waarover nog lang zal worden nagepraat. Al was het alleen maar omdat het niet vaak gebeurt dat je een bijna tachtigjarige vrouw als een koningin vanaf haar troon hoort zingen.

Elza Soares live: 12 november op Le Guess Who?, Utrecht.

Le Guess Who? vindt plaats van donderdag 10 t/m zondag 13 november in de gehele binnenstad van Utrecht. Zie voor meer informatie en de dagindeling van het programma de festivalsite .

Beluister Heaven’s Le Guess Who?-playlist.