Le Guess Who?-tip 4: Ryley Walker

9 november 2016

Vorig jaar brak hij door met Primrose Green, waarop de virtuoze gitarist in de voetsporen trad van folkiconen als Bert Jansch, John Martyn en Tim Buckley. Met zijn derde album Golden Sings That Have Been Sung vindt Ryley Walker (27) zijn eigen weg.

Hoe kwam je op die grappig fout gespelde titel? In landen als Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië moet ik regelmatig versimpeld Engels praten om me verstaanbaar te maken. Zij spreken daar ook Engels met een enorm accent. De th bijvoorbeeld verhaspelen ze tot een s. Zo kwam ik op Golden Sings als een grappig voorbeeld van steenkolenengels. Maar ik wil er indirect ook mee aangeven hoeveel plezier ik heb beleefd aan het opnemen van het album.”

Op welk nummer ben je het meest trots? Age Old Tale. Dat begint avant-gardistisch met elementen uit de free jazz om dan over te gaan in een traag Alice Coltrane-achtig stuk. Ook de tekst vind ik goed gelukt. Het volgende album wil ik helemaal in die trant: minimalistischer, minder rockachtig, minder gitaarwerk, meer op de liedjes gericht. Ik wil me ontwikkelen tot een singer-songwriter en daarbij experimenteren met stijlen, geluiden en klanken.”

Je hebt je met dit album in ieder geval weten los te maken van je voorbeelden. “Die groovy, laidback sound uit de jaren negentig die je nu in Chicago veel hoort, staat dichter bij mij dan de Brits georiënteerde folkstijl uit de jaren zeventig van mijn vorige platen. Ik zag het gewoon niet zitten om nog eens een album à la Pentangle te maken, ook al houd ik onverminderd van dat soort muziek. Golden Sings is geworteld in mijn eigen land, net zoals de teksten uit mijn eigen leven zijn gegrepen. Waarbij ik de realiteit met fictie heb moeten verdunnen om het niet al te deprimerend te laten uitpakken.”

Valt het leven je dan zo zwaar? “Nou, het muzikantenbestaan is allesbehalve rozengeur en maneschijn. Je verpest de levens van de mensen om je heen, omdat je vaak van huis bent en zodoende een hoop ongerustheid veroorzaakt. Plus dat je je uit de naad werkt en praktisch niets verdient. Tenminste in mijn geval, want ik maak typische nichemuziek. Niet dat ik daar mee zit, hoor. Niets mooiers tenslotte dan spelen voor pure muziekliefhebbers.”

De uitgebreide versie van dit interview staat in het nieuwe nummer van Heaven. Daarin ook vraaggesprekken met onder anderen Robert Ellis, Ethan Johns, Bombino, Nynke Laverman, Warpaint, Allah-Las en Barrelhouse.

Ryley Walker live: 7 november in Paradiso Noord, Amsterdam; 8 november in Vera, Groningen; 10 november Ancienne Belgique, Brussel; 11 november in Cactus, Brugge; 12 november op Le Guess Who?, Utrecht.

Le Guess Who? vindt plaats van donderdag 10 t/m zondag 13 november in de gehele binnenstad van Utrecht. Zie voor meer informatie en de dagindeling van het programma de festivalsite.

Beluister Heaven’s Le Guess Who?-playlist.