Le Guess Who? van start

29 november 2012

Vandaag gaat in Utrecht voor de zesde maal Le Guess Who? van start. Een grootscheeps indiefestival dat inmiddels zijn weerga niet kent. Op liefst acht podia in het centrum van de Domstad vinden tot en met zondag niet minder dan honderd optredens plaats van de meest uiteenlopende undergroundacts,

In de aanloop naar het festival hebben we op onze site de laatste dagen een aantal Heaven-waardige artiesten getipt om de keuze uit het overstelpende aanbod enigzins te vergemakkelijken: Nick Waterhouse, Allah-Las, Ty Segall en Adrian Crowley. We kunnen daar de naam van Chris Cohen aan toevoegen, die vanavond om 22:00 uur optreedt in de Ekko. Hij bracht onlangs zijn eerste soloalbum uit, Overgrown Path.

Chris Cohen maakt al zeker een jaar of tien furore met bands en projecten in de indierockscene, waaronder Deerhoof, The Curtains en Cryptacize. Overgrown Path is – volgens de recensie in de nieuwe Heaven die nog moet verschijnen de voorlopige parel in zijn kroon en ook niet te vergelijken met welke van die eerdere projecten. “Hoewel niet minder eigenzinnig is Overgrown Path namelijk beduidend toegankelijker dan eerder werk. Die eigenzinnigheid vertaalde zich bij Deerhoof, Cryptacize en elders vooral in een soort onderhuidse gekte.

Op Overgrown Path zet hij die eigenzinnigheid om in een soort psychedelische singer-songwriterpop, die heel natuurlijk uiteenlopende sixties/seventies popstijlen – van singer-songwriters als Colin Blunstone, Robert Wyatt en Gerry Rafferty, tot de meer georkestreerde pop van The Beach Boys, The Left Banke en Van Dyke Parks – overgiet met een moderne sensitiviteit en klankkleur, waardoor het geheel ook geen moment retro aandoet.”

Voor wie zich wil verdiepen in het uitgebreide programma is er naast allerhande informatie op de website van Le Guess Who? ook de Spotify playlist. Een passe-partout voor het hele festival bedraagt € 75,–, dagkaarten kosten € 20,– voor de donderdag en € 27,50 voor de vrijdag, zaterdag en zondag. Alle tickets zijn online bestelbaar.

Op zaterdagmiddag 1 december wordt voor de derde maal het gratis toegankelijke zusterfestival Le Mini Who? gehouden. Op zo’n twintig locaties rondom de trendy Voorstraat zullen zich ruim twee dozijn nationale en internationale acts doen gelden.