Legendarische producer Joe Boyd vertelt

20 augustus 2015

Joe Boyd, de legendarische Engelse producer uit de zestig en zeventig, schreef al een prachtig boek over die periode: White Bicycles: making music in the 1960’s. Onlangs is hij een podcast gestart, waarin hij wekelijks zo’n tien minuten vertelt over bijzondere opnamesessies waarbij hij betrokken was en over bijzondere figuren en opnamen uit jaren zestig en zeventig. Een persoonlijke muziekgeschiedenis.

En het belooft wat. Want Joe Boyd zat al aan de knoppen bij de opnamen van Pink Floyd's eerste single Arnold Layne en hij produceerde zo wat het complete oeuvre van Fairport Convention, de baanbrekende folkrockers met Richard Thompson en Sandy Denny in de gelederen. Maar velen zullen toch vooral benieuwd zijn naar zijn samenwerking met de enigmatische en veel te vroeg overleden fluisterzanger Nick Drake. Toentertijd nauwelijks opgemerkt, maar diens kleine oeuvre geldt inmiddels als iconisch.

Boyd produceerde ook klassieke albums van Amerikaanse artiesten, onder wie Maria Muldaur en Kate & Anna McGarrigle, terwijl R.E.M. hem vroeg voor hun derde album Fables of the Reconstruction. Daarnaast was hij betrokken bij de soundtracks van de films A Clockwork Orange en Deliverance. Daar was hij zo druk mee dat hij tot zijn spijt moest afzien van samenwerken met twee veelbelovende Zweedse muzikanten die niet veel later zouden doorbreken met ABBA.

Wie geïnteresseerd is in de verhalen van Joe Boyd – en wie is dat niet – kan zich hier inschrijven.