Leif de Leeuw Band speelt The Allman Brothers

11 september 2018

Gitarist Leif de Leeuw zet met zijn band de tanden in het repertoire van de legendarische The Allman Brothers Band. Vanaf oktober 2018 touren ze door Nederland. Er zijn inmiddels 14 optredens bevestigd.

Leif de Leeuw en zijn band behoren tot de top van de Nederlandse bluesscene. De Leeuw is beïnvloed door grootheden als Jeff Beck, David Gilmour en The Allman Brothers band. In april 2017 verzorgde De Leeuw met zijn band in de Boerderij in Zoetermeer het voorprogramma van Devon Allman, de zoon van de legendarische Gregg Allman. Een maand later overleed Gregg aan de gevolgen van leverkanker. Het betekende het einde van het Allman Brothers-tijdperk en een belangrijke aanleiding voor dit muzikale eerbetoon.

Waarom the Allman Brothers?

Wie naar een show van de Leif de Leeuw Band is geweest weet dat het geen standaard bluesband is. De Leeuw: “We zijn nooit bang geweest andere stijlen te mengen met blues, dat houdt het juist spannend.” Groepen als de Allman Brothers Band, The Wood Brothers en Blackberry Smoke zijn daarom ook flinke inspiratie voor de band. Zij mengen ook allerlei stijlen om vervolgens kun eigen sound te vormen. Bovendien hadden The Allman Brothers de unieke gave om van een nummer dat op de plaat drie minuten duurde, al jammend een song te maken van een kwartier dat van het begin tot einde interessant bleef. Die vrijheid proberen wij live ook te vangen.”

Special guests

Om de tribute-shows speciaal te maken is de hulp van een aantal muzikale vrienden ingeroepen. Omdat The Allman Brothers Band twee drummers had schuift Joram Bemelmans aan als tweede man naast vaste drummer Tim Koning. Op toetsen zal multi-talent Rick Linzel meedoen op deze tour. Last but not least, als extra zanger en gitarist, Jasper Schalks. Schalks heeft de afgelopen jaren als americana singer-songwriter al naam gemaakt in Nederland. Zijn debuutalbum is eerder dit jaar uitgekomen. 

Leif de Leeuw Band speelt The Allman Brothers Band: 5 oktober in de Boerderij, Zoetermeer; 12 oktpber in het RABO Theater, Hengelo; 13 oktober in Bel Air, Breda; 19 oktober in Cacaofabriek, Helmond; 20 oktober in De Noot, Hoogland; 26 oktober in Bibelot, Dordrecht; 28 oktober op Meziek Mit Bus, Groningen; 2 november in ’t Beest, Goes; 9 november op VanSlag, Borger; 17 november in Heyhoef Backstage, Tilburg, 24 in Theater Calypso, Wijk bij Duurstedel, 7 december in De Gelderlandfabriek, Culemborg, 8 december op Bluestraffic goes Live, Beringe; 9 december in het Beauforthuis, Austerlitz.