Lenny Kravitz: de ontluistering

3 oktober 2014

Dat Lenny Kravitz het fenomenale Let Love Rule uit 1989 nooit meer zou overtreffen, daar kan iedereen vrede mee hebben, inclusief de artiest zelf, vermoed ik. Dat is zo’n klassieker waarop een carrière gebouwd kan worden.

Album als Mama Said (1991), Are You Gonna Go My Way (1993) en It Is Time For A Love Revolution (2008) stonden weliswaar alle in de schaduw van dat debuut, maar – kom op – dat waren goede platen. Goed genoeg om een deel van mijn gezin fan te laten zijn, en dan bedoel ik dat ze afreisden naar Parijs om hem live aan het werk te zien.

Kravitz had bovendien de looks, en nog steeds als je afgaat op de foto die zijn jongste album Strut siert, waarop hij zelfbewust – vijftig inmiddels – zijn afgetrainde lichaam showt. De New Yorkse womaniser worstelt nog immer met de verleidingen van het leven, meer in het bijzonder met de uitdagingen die de knappe exemplaren van het andere geslacht hem voorschotelen. Sex, She’s A Beast, The Pleasure And The Pain, I Never Want To Let You Down, zijn veelzeggende titels van nummers. In Dirty White Boots winden de laarsjes hem zo op dat het slipje uitgaat.

Ik val daar niet over. Kravitz heeft ongetwijfeld bij meer vrouwen de slipjes uitgetrokken dan ik handen heb geschud. Levens nemen nou eenmaal andere wegen. Nee, ik val over Happy Birthday, feitelijk een cover van het kinderliedje Happy Birthday To You, waarmee Kravitz voor mij een streep zet onder zijn loopbaan. Een ontluisterende streep.

Want zingen over relatieproblemen – het is meer gedaan, maar oké, daar wil ik nog wel naar luisteren. Maar bij de tekst van Happy Birthday, hoe scheurend ook de saxsolo en rockende gitaren waarmee dat gepaard gaat, haak ik af. Iets te weinig rock ’n’ roll, iets te weinig urgentie.  

En gek genoeg is dat liedje misschien wel het meest eerlijke dat Kravitz voor Strut heeft opgenomen. Ik zie het hem zo zingen, ’s ochtends in bed voor de vrouw met wie hij is, hij en zijn gitaar, het moet prachtig zijn. Maar ik zou hem willen aanraden die momenten toch vooral voor zijn slaapkamer te bewaren.

Lenny Kravitz staat 19 november in de Ziggo Dome in Amsterdam en 21 november in Sportpaleis Antwerpen. Grote arena’s die ongetwijfeld zullen vollopen. De pr-machine deed zijn werk, Kravitz stond in de bladen, en fans zijn ongelooflijk loyaal. Maar mijn vrouw zal er niet bij zijn. Als iemand haar happy birthday moet toezingen verkiest ze mij toch boven hem.