Leon Bridges, de rijzende ster van de retrosoul

9 juli 2015

Twee jaar geleden was hij nog bordenwasser in Fort Worth, Texas, nu is Leon Bridges een rijzende ster. Zijn debuutalbum Coming Home voert de luisteraar terug naar de klassieke soul vanaf de late jaren vijftig tot eind jaren zestig. Met moderne popmuziek heeft de midtwintiger niet veel op: “Ik vind het vaak nogal over de top, zeker ook wat de zang betreft. De simpelheid van die oude platen spreekt me aan.”

Naast zijn baantje in de restaurantkeuken trad Leon Bridges met enige regelmatig op in muziekcafé’s. Gitarist Austin Jenkins en drummer Joshua Block van indierockband White Denim uit Austin, Texas raakten onder de indruk van zijn talent en gingen in de studio met hem aan de slag. Zijn eerste demo trok de aandacht van diverse labels. Het afgelopen maand verschenen Coming Home staat inmiddels in de Amerikaanse top tien.

Leon Bridges wordt alom geprezen om zijn neo-klassieke benadering van soulmuziek, terwijl hij tot voor kort bitter weinig van dat genre af wist. “Nadat ik Lisa Sawyer voor een vriend had gespeeld, vroeg hij of Sam Cooke een inspiratie voor me was. Ik kende zijn naam natuurlijk wel, maar had nog nooit aandachtig naar zijn platen geluisterd. Toen ik dat eenmaal deed, viel het kwartje. Ik ben gaan graven in klassieke soulmuziek en mijn richting werd me snel duidelijk: ik wil dat al mijn muziek in de lijn van Lisa Sawyer ligt.”

Dat Lisa Sawyer over zijn moeder gaat, hield de in stijlvolle vintage kleding gehulde Leon Bridges aanvankelijk voor zich. “Het duurde sowieso lang voordat ik mijn muziek aan mijn familie wilde laten horen. Vooral mijn moeder zou er vast emotioneel op reageren. Maar een vriendin van me verraadde de boel. ‘Speel haar dat nummer dat je over haar schreef’, zei ze. Dus dat deed ik toen maar. Ze moest huilen.”

Bekijk het complete interview

Leon Bridges live: 4 september in Paradiso, Amsterdam; 5 september op Into The Great Wide Open, Vlieland; 6 september in Ancienne Belgique, Brussel.

© FaceCulture