Levi Parham: een late roeping

19 oktober 2017

Wijlen singer/songwriter Jimmy LaFave zei over Levi Parham: I think he's one of the best young new talents I've heard in Oklahoma in a long time”. Een mooi compliment voor iemand die lang twijfelde of hij van muziek zijn beroep moest maken. Aanstaande zaterdag speelt Parham met band op het Ramblin’ Roots in TivoliVredenburg in Utrecht.

In het zojuist verschenen herfsnummer van Heaven staat een interview met de talentrijke nieuwkomer. Maar als het aan Levi Parham had gelegen was hij helemaal geen muzikant geworden. “De meeste tieners dromen daarvan maar krijgen geen enkele steun van hun ouders. Die van mij probeerden me juist over te halen de muziek in te gaan. Ik bleef ze maar vertellen dat dat echt niet kon omdat ik moest studeren en een goede baan vinden.”

Pas op zijn 29e besloot Parham definitief te kiezen voor een leven als muzikant. De aanleiding was verdrietig. “Ik verloor mijn moeder aan kanker. Kort voor ze overleed zei ze tegen me: “Don’t waste your life doing anything but what you want to do”.

Zijn eerste plaat An Okie Opera uit 2013 kreeg een warm onthaal. Aanstekelijke nummers met een licht melancholische inslag. Op de ep Avalon Drive trok hij die lijn door en hij wekte de interesse van de dit jaar overleden singer-songwriter Jimmy LaFave. Die zou uiteindelijk Parham’s derde album, These American Blues, produceren. “Ik herinner me de eerste keer dat hij belde. Ik kon gewoon niet geloven dat hij tijd besteedde aan een gewone jongen als ik. Het was fantastisch met hem te werken. Hij was easy going, het voelde nooit alsof hij de boel enorm stuurde. Af en toe deed hij een suggestie en dat was het. Het opnemen was daardoor een ontspannen ervaring. Ik voel me vereerd dat ik dit met hem heb meegemaakt, en ik mis hem erg. Zijn dood is nog steeds onwerkelijk. Als ik eerlijk ben, heb ik mezelf sindsdien vooral beziggehouden met van alles en nog wat om er niet te veel aan te hoeven denken. Ik heb nog geen tijd genomen om Jimmy’s dood een plek te geven.” 

Ramblin’ Roots: zaterdag 21 oktober van 15 tot 23.30 uur in TivoliVredenburg, Utrecht met onder anderen Jonny Lang, Ben Miller Band, Andrew Combs, Bökkers, Michelle David and the Gospel Sessions en The Weather Station.