Lijstjeskoorts

17 november 2017

Het einde van het jaar nadert, dus er heerst weer lijstjeskoorts. ‘Wie komen er in jouw lijstje?’, sluit Koos G. al weken ieder telefoongesprek af. ‘Dat weet ik nog niet Koos.’

Ik weet het echt niet. Pakweg zeven albums mogen vrij zeker zijn van hun selectie, al zijn er momenten van twijfel. Dan leg ik ze in mijn cd-speler of op de platenspeler – van albums die ik echt goed wil ik toch een fysiek exemplaar hebben – en onderwerp ze aan een nieuwe overhoring. Met enige gêne over mijn wankelmoedigheid. Maar sorry, er zijn ook zo veel anderen die ook een kans verdienen met hun muziek. En zo spijkerhard zijn de verschillen nou ook weer niet.

Zo’n vijf albums strijden om de drie resterende plekken in mijn Top 10 en van circa tien albums weet ik nu al dat ze zullen belanden in het lijstje ‘jammer maar helaas’, terwijl ik die platen best veel beluister (of heb beluisterd). Ach, er zijn zo veel ondoorgrondelijke argumenten om muziek te beoordelen. Laten we vooral niet vergeten dat muziek er is om je leven mooier/fijner/leefbaarder te maken.

Louis’ net niet Top 10

Kamasi Washington – Harmony Of Difference

Fantastic Negrito  – The Last Days Of Oakland

Spoon – Hot Thoughts

Courtney Marie Andrews – Honest Life

Ani di Franco – Binary

Chuck Prophet & The Mission Express – Bobby Fuller Died For Your Sins

Amadou & Mariam – La Confusion

Tony Allen – The Source

Joe HenryThrum

Ibeyi – Ibeyi

De nieuwe nummer van Heaven dat 15 december uitkomt telt maar liefst vier pagina’s met jaarlijstjes van medewerkers en redactieleden. Het muziekjaar 2017 gewikt en gewogen. In het eindejaarsnummer ook interviews met onder anderen Lukas Nelson, Hiss Golden Messenger, Michelle David, Tim Knol en Melanie De Biasio. Deze Heaven niet missen? Neem dan nu een abonnement en je krijgt ’m gewoon thuisgestuurd. Je kunt ook iemand voor de feestdagen een abonnement cadeau doen.