Linda Perhacs op Le Guess Who?

27 november 2013

Van donderdag 28 november tot en met zondag 1 december vindt in de Utrechtse binnenstad de zevende editie plaats van Le Guess Who?. Het festival voor avontuurlijke popmuziek verwelkomt meer dan honderd artiesten, van wie velen niet vaak in ons land te zien zijn. De Amerikaanse folkzangeres Linda Perhacs was hier zelfs nog nooit. Haar optreden, vrijdag in de Janskerk, is misschien wel het meest bijzondere concert dat het festival heeft te bieden.

Het verhaal van Linda Perhacs heeft paralellen met dat van Rodriguez, die inmiddels bekend is van de documentaire Searching For Sugar Man. Een artiest die zelf niet weet niet hoeveel enthousiamse hij of zij heeft losgemaakt. Perhacs bracht slechts één album uit. Parallelograms verscheen in 1970 en werd nauwelijks opgemerkt en al helemaal niet gepromoot. Zelf was ze niet tevreden met de kwaliteit van de persing. Ze draaide de elpee één keer, vond het vreselijk klinken en gooide hem weg. Ze luisterde alleen nog naar de mastertapes en zette haar leven voort, was veel in de natuur en verdiende de kost als tandarts.

Het album bleef niet geheel onopgemerkt, het verkreeg meer en meer faam als verborgen schat en werd in 2003 opnieuw uitgebracht (en in 2008 nog een keer) – en onthaald als een vergeten meesterwerk. Helemaal terecht, want het is prachtig en klinkt ook verrassend modern. Het sluit wonderwel aan bij de acid folk van bijvoorbeeld Devendra Banhart, niet voor niets een van haar grootste fans.

De credits voor het album liggen bij Perhacs, die naar het schijnt eerder liedjes kon schrijven dan praten, maar zeker ook bij Leonard Rosenman, die haar overhaalde het album te maken, nadat hij als klant in haar praktijk had ontdekt dat ze in haar vrije tijd muziek maakte. Rosenman, een componist van filmmuziek, voegde elektronische elementen toe aan de etherische vocalen en betrok professionele muzikanten bij het project, zodat de hippie-achtige benadering van Perhacs – het waren de flower power-jaren in Californië – een prachtige omkadering vond.

De hernieuwde aandacht brengt Linda Perhacs nu voor het eerst naar Europa, 43 jaar na haar debuut. Nog altijd treedt ze niet vaak op – het verhaal gaat dat ze een beetje last heeft van podiumvrees. Een optreden in zo’n speciale omgeving als de Janskerk maakt het helemaal een speciale gebeurtenis. Perhacs werkt aan een nieuw album, dat volgend jaar zal verschijnen.

Le Guess Who? vindt plaats in de Utrechtse binnenstad. Naast gekende podia als Tivoli, EKKO, ACU, RASA en dB's, zijn er optredens op bijzondere plekken als de Janskerk, de Leeuwenbergh kerk, de Kargadoor en Galerie Jaap Sleper. Het vierdaagse festival heeft dit jaar een sterke bezetting. Met bekende namen als Mark Lanegan, Neko Case, Ty Segall, Yo La Tengo en Damien Jurado, en tal van onbekendere artiesten. Op zaterdag zijn er gratis optredens bij Le Mini Who? in diverse locaties rond de Voorstraat. Alle reden dus om een of meer dagen naar Utrecht te gaan. Voor tickets en timetable, raadpleeg de festivalsite