Luka Bloom in exotisch Genk

29 oktober 2015

Drie jaar na zijn vorige passage stond de fijne singer-songwriter uit Ierland nog eens op het podium in C-Mine. Luka Bloom wandelde het podium op met een kopje gemberthee in de hand en riep al van ver naar het publiek, opgewekt als hij altijd is. Hij zette zich neer naast zijn drie gitaren en een mooie ruiker bloemen, zowat zijn standaarduitrusting op het podium, en begon met een liedje dat was opgedragen aan alle vluchtelingen, I Am Not At War With Anyone. Het maakte meteen indruk. Vervolgens al dadelijk een van de hoogtepunten van de avond, Head And Heart, een prachtige cover van de betreurde Britse folkzanger John Martyn. Ook het reeds uit Bloom's beginperiode stammende Diamond Mountain werd ten zeerste gesmaakt door het publiek.

Tijd voor enkele nieuwe nummers: Isabelle en Lowlands Brothers zijn beide met België gelieerd door de Eerste Wereldoorlog. Het eerste gaat over een meisje vlak voor de uitbraak van die oorlog en klinkt bepaald zachtaardig voor zijn beladen inhoud. Bloom zong het ingetogen met sacraa' gitaarspel. Het tweede is gebaseerd op een oorlogsgedicht van een Ierse dichter in de Westhoek, dat hij opdroeg aan alle Ierse soldaten die vochten in die horroroorlog – onder wie zijn gesneuvelde grootnonkel. 

De Dylan-ballade Make You Feel My Love staat al een heel tijdje op zijn repertoire en Bloom brengt het dan ook voortreffelijk. Je hoort gewoon dat hij van dit door Adele groot gemaakte liedje houdt. Tribe was een meezinger waarmee hij het devote publiek helemaal mee kreeg en het werd nog mooier door zijn heldere gitaarspel. Hij prees zich gelukkig met zijn mooie job om liedjes te mogen zingen voor mensen in 'exotic places as Genk'. Waarvan akte. En wat hij in Exploring The Blue met zijn ‘grote’ gitaar uitstak, vond ik ook heel straf.

Gone To Pablo van zijn doorbraakalbum Riverside is altijd een genoegen om te horen en January Blues was een nieuw nummer dat hij in Genk uitteste om twee dagen later op tv in De Zevende Dag te spelen, ondanks het feit dat dat medium nochtans niet zo aan hem is besteed, zo liet hij ons weten: "I have a great face for radio...."