Luka Bloom, idealistische romanticus

22 april 2016

Alweer ruim een kwart eeuw geleden ontpopte de jongere broer van de Ierse folkcoryfee Christy Moore zich ver weg van huis in Amerika als Luka Bloom. De naam van zijn alter ego was ontleend aan de gelijknamige hit van singer-songwriter Suzanne Vega en het hoofdpersonage uit de roman Ulysses van James Joyce. Zijn energieke voordracht deed onwillekeurig denken aan The Pogues, wier destructieve wildeman Shane MacGowan hij als ervaringsdeskundige vol medeleven toezong op het fantastische debuut Riverside. Sindsdien verschenen er zo’n dozijn studioplaten, waarop zijn karakteristieke stijl telkens weer een andere instrumentale omlijsting kreeg, soms zelfs met onwaarschijnlijk geachte invloeden uit jazz en ambient. Zijn brede muzikale smaak bleek ook uit de twee mooie coveralbums Keeper Of The Flame en Head & Heart, gevuld met klassiekers van zowel Bob Dylan, John Martyn, U2 en Ewan MacColl als Bob Marley, Glen Campbell, Radiohead en ABBA.

Luka Bloom is een idealistische romanticus, wiens engagement nooit zal ontaarden in holle retoriek, omdat hij het politieke steevast persoonlijk weet te maken. Allesbehalve wereldvreemd zullen zijn levensbevestigende en bucolisch angehauchte liedjes evenmin gauw in sentimentaliteit ontaarden. We steal time as much we can, zo heet het verzaligd in Australia op het zojuist verschenen Frúgalisto, wat zoveel betekent als matiging in de zin van consuminderen, want we moeten onze planeet voor toekomstige generaties wel leefbaar zien te houden. Uitgezonderd incidenteel een elektrische gitaar en een hammondorgel klinken er als vanouds louter akoestische instrumenten, waaronder een genrevreemde en toch niet detonerende trombone. Het gebruik van Spaanse gitaren met nylon snaren geeft het melodieuze geheel een lenteachtige lichtvoetigheid, zelfs wanneer de Ierse bard een zonovergoten vorstdag bezingt. Onverminderd bevlogen, invoelend en verheffend mag de zestiger Luka Bloom gerust nog tot in lengte van dagen blijven doorgaan.

‘Frúgalisto’ is vanaf vandaag te koop. Luka Bloom geeft de komende tijd drie concerten: 11 mei in Sugarfactory, Amsterdam; 12 mei in Ancienne Belgique, Brussel; 25 juni op Naked Song, Eindhoven.