Luka Bloom: 'Ik reken op mijn publiek'

21 juni 2012

“Tussen 1986 en 1994 heb ik voortdurend solo getourd met die intensieve en energieke gitaarspeelstijl.” Luka Bloom, de sympathieke Ierse singer-songwrtiter maakt wilde gebaren met zijn rechterarm. “Het was niet vol te houden.”

Luka Bloom speelt zaterdag in de grote zaal van Paradiso. Een uitgesteld concert. Recentelijk verscheen This New Morning, zijn dertiende album, ruim twintig jaar na Riverside, het album waarmee hij doorbrak, zeker in ons land. “Ik heb mijn stormachtige stijl moeten aanpassen. Mijn optredens zijn meer en meer gaan draaien om mijn zingen en de woorden van mijn liedjes. En minder om crazy guitar stuff. Ik probeer nog altijd wel gitaar te spelen op een interessante wijze, maar ik hoef niet meer zo de show te stelen met het instrument. Fingerpicking met twee vingers. Minder dan ik gewend was, maar ik kom ermee weg. Je past je aan, ik ben een kameleon.”

Luka Bloom deelt het podium met gitarist Steve Cooney. Ik vraag hoe hij zo’n gelaagd liedje als Gaman, dat op het album wordt gedragen door prachtige achtergrondstemmen en subtiele instrumentale toevoegingen gaat vertolken. Hij glimlacht. “Daar treedt het publiek naar voren. The audience takes over. In Nederland en België zingt het publiek graag met me mee. Ik reken er op, het wordt vast prachtig.”

Luka Bloom live: 23 juni, Paradiso, Amsterdam.

In de Heaven die momenteel in de kiosk ligt staat een uitgebreid interview met Luka Bloom. This New Morning verscheen bij V2.