Luka Bloom: 'This New Morning'

26 april 2012

Op 14 mei verschijnt This New Morning van Luka Bloom, meteen gevolgd door drie optredens. Heaven sprak de Ierse singer-songwriter aan de vooravond van de release.

“Ik heb het niet eerder meegemaakt dat ik gewoon bedroefd was op de laatste dag dat we aan het album werkten”, vertelt de zanger. Zijn ogen worden zelfs een beetje vochtig. Luka Bloom is een gevoelig man. “Alsof er een einde was gekomen aan een bijzondere periode.” Luka Bloom begon het album thuis. Hij nam zo’n twintig liedjes op, alleen stem en gitaar, met de bedoeling een ‘klein’ album te maken. Maar de opzet veranderde.

“Gaandeweg kreeg ik het gevoel dat sommige liedjes om meer vroegen. Het meest manifest was dat bij Gaman, het liedje over de tsunami in Japan. Daarbij begon ik stemmen te horen. Ik moest meer textuur toevoegen aan dat nummer.” Hij wijst naar een groot schilderij in de hotelkamer, dat schijnbaar uit een paar grote kleurvlakken bestaat, maar bij nadere beschouwing blijken de kleurvlakken opgebouwd uit verschillende tinten. “Zoiets stond me voor ogen. De andere muzikanten moesten niet op de voorgrond treden, maar meer diepte aanbrengen aan het geluid. Daardoor werden de liedjes naar mijn gevoel completer. Dat is het goede gevoel dat ik er over dit album heb. Het is af. Het doet recht aan alle dertien liedjes die het album uiteindelijk haalden.” 

Luka Bloom live: 18 mei in Muziekgebouw Frits Philips, Eindhoven; 19 mei in Roepaen, Ottersum; 20 mei in Lantaren/Venster, Rotterdam; 23 juni in Paradiso, Amsterdam.

Het interview met Luka Bloom staat in het volgende nummer van Heaven dat half juni verschijnt.