Luka Bloom op herfsttournee

8 november 2012

Morgenavond start Luka Bloom in Deventer weer eens een Nederlandse tournee van liefst acht concerten, die hem van Groningen tot Heerlen en Den Haag zal voeren. Eerder dit jaar gaf hij al een viertal hartverwarmende optredens pal na het verschijnen van zijn album This New Morning.

“Ik heb het niet eerder meegemaakt dat ik gewoon bedroefd was op de laatste dag van de plaatopnamen”, vertelde de Ierse singer-songwriter in gesprek met Heaven. Zijn ogen werden toen zelfs een beetje vochtig. “Alsof er een einde was gekomen aan een bijzondere periode.” Het begon allemaal bij hem thuis op het platteland. Zo’n twintig liedjes legde Luka Bloom vast, alleen zijn stem en akoestische gitaar, met de bedoeling een ‘klein’ album te maken. Maar uiteindelijk veranderde de opzet.

“Gaandeweg kreeg ik het gevoel dat sommige liedjes om méér vroegen. Het meest manifest was dat bij Gaman, het liedje over de tsunami in Japan. Daarbij begon ik stemmen te horen. Ik moest meer textuur toevoegen aan dat nummer.” Hij wees naar een groot schilderij in de hotelkamer, dat schijnbaar uit een paar grote kleurvlakken bestaat, maar bij nadere beschouwing blijken de kleurvlakken opgebouwd uit verschillende tinten. “Zoiets stond me voor ogen. De andere muzikanten moesten niet op de voorgrond treden, maar meer diepte aanbrengen aan het geluid. Daardoor werden de liedjes naar mijn gevoel completer. Dat is het goede gevoel dat ik er over dit album heb. Het is af.”

Gevraagd naar hoe hij zo’n gelaagd liedje als Gaman, dat op This New Morning wordt gedragen door prachtige achtergrondstemmen en subtiele instrumentale toevoegingen dacht te vertolken, antwoordde Liuka Bloom glimlachend: “Daar treedt het publiek naar voren. The audience takes over. In Nederland en België zingen de mensen graag met me mee. Ik reken er op, het wordt vast prachtig.”

Luka Bloom live: 9 november in Deventer Schouwburg, Deventer; 13 november in Theater De Meenthe, Steenwijk; 14 november in De Oosterpoort, Groningen; 15 november in Theater Odeon, Zwolle; 17 november in De Goudse Schouwburg, Gouda; 22 november in Theaters Tilburg, Tilburg; 23 november in Nieuwe Nor, Heerlen, 24 november in Paard van Troje, Den Haag.