Lynn Miles weer terug in Nederland

16 januari 2015

Canada kent een hele reeks hele geweldige singer-songwriters: Leonard Cohen, Gordon Lightfoot, Neil Young, Bruce Cockburn, Ron Sexsmith. Lynn Miles citeerde Joni Mitchell, de beste van allemaal op Slightly Haunted (1996), het eerste album dat hier goed verkrijgbaar was en meteen in de smaak viel van de liefhebbers: I wish I had a river that I could skate away on. In eigen land sleepte ze inmiddels diverse muziekprijzen in de wacht.

Eenzaamheid en verloren liefde zijn dé thema’s van Lynn Miles. Op Slightly Haunted grossierde ze in prachtige zinnen als Loneliness is the desperation of the late night telephone call of I remember how the sky looked on the first day that it rained. Op de albums die volgden werd dat niet minder en ze bleef ook vallen voor verkeerde mannen, hunkeren naar liefde en zwelgen in eenzaamheid, al is zwelgen misschien niet het juiste woord. Ze weet als geen ander uit te dragen dat je het gevoel van eenzaamheid door en door moet kennen om het waarachtig te kunnen bezingen.

In 1997 verhuisde Lynn Miles van Ottowa naar Los Angeles, waar ze vier jaar lang in haar eentje een klein appartement bewoonde en iedere dag een liedje probeerde te maken. “Schrijven is als een spier”, vertelde ze destijds. “En spieren moet je trainen.” Het leverde een geweldige hoeveelheid nummers op. Misschien ook hoopte ze ook op een doorbraak in haar loopbaan.

Ze verliet L.A. met Night In A Strange Town, misschien wel haar beste album, in ieder geval leek het een uitgesteld begin van een glanzende carrière. Dacht ik, maar op dat gebied sla ik wel vaker de plank mis. Hoe dan ook, commercieel gezien raakte haar loopbaan in het slop ondanks ondanks een handjevol prachtige albums, waaronder het Daniel Lanois-achtig klinkende Unravel uit 2001. Anderhalf jaar geleden verscheen het veelzeggend getitelde Downpour, opnieuw een roerend bewijs van haar kunnen.

De laatste jaren is Lynn Miles bezig geweest met het doorpluizen van haar enorme archief. Onder de noemer Black Flowers heeft ze vier albums opgenomen met akoestische soloversies van eerder opgenomen nummers en nog niet eerder op plaat gezet materiaal. Ze verkoopt ze in eigen beheer en zullen ongetwijfeld verkrijgbaar zijn in de intieme zaaltjes die ze vanaf komende zondag in ons land aandoet. Podia die eigenlijk niet in overeenstemming zijn met haar talent. Maar liefhebbers van echt goede singer-songwriters-muziek spoeden zich erheen.

Lynn Miles live: 18 januari in De Waag, Haarlem; 19 januari in Het Zwijnshoofd, Bergen op Zoom; 20 januari in Verkadefabriek, Den Bosch; 22 januari in Qbus, Leiden; 23 januari in LUX, Nijmegen; 24 januari in In The Woods, Lage Vuursche (special guest van Ad Vanderveen); 25 januari in De Amer, Amen.